„Partidul Nostru” susține inițiativa societății civile, de a desfășura un referendum privind votul mixt

22 Noiembrie 2017 1.400

Formațiunea „Partidul Nostru”, condusă de primarul de Bălți, Renato Usatîi, a anunțat că susține inițiativa societății civile, care și-a propus să declanșeze un referendum privind renunțarea la votul mixt.

Potrivit liderilor acestui partid, inițiativa societății civile este una „salutară” și o șansă de a abroga sistemul de vot aprobat de către PD și PSRM.

„Vom susține această inițiativă. Noi avem primari în multe localități ale țării, organizații în practic raioanele. În plus, acum este nevoie de colectarea a doar 200 de mii de semnături, care pot fi adunate și numai din Chișinău”, a declarat președintele partidului, Renato Usatîi.

El a mai precizat că în prezent „socialiștii și Plahotniuc încearcă să împiedice această inițiativă”, făcând referire la faptul că PSRM a anunțat că a adunat deja „300 de mii de semnături” în susținerea măriri atribuțiilor președintelui.

„Dragi cetățeni, indiferent de preferințele voastre politice sau geopolitice, este o șansă a noastră de a răsturna acest sistem. Haideți să ne unim în jurul acestui obiectiv comun”, a îndemnat Usatîi.

Potrivit vicepreşedintelui formaţiunii Dumitru Ciubaşenco, această decizie este una evidentă în condiţiile în care „Partidul Nostru” a fost acea formaţiune care s-a opus vehement modificării sistemului electoral în ţara noastră. „Dacă apare cel puţin o şansă să anulăm acest sistem, trebuie să ne folosim de ea. „Partidul Nostru” examinează această acţiune drept una de eliberare a Republicii Moldova de banda care a capturat-o”, a menţionat el în cadrul conferinţei de presă organizate la sediul formaţiunii.

Mai mulți reprezentanți ai societății civile cer organizarea unui referendum legislativ privind anularea sistemului electoral mixt, înţelegere la care au ajuns PD şi PSRM în primăvara-vara acestui an.

Reprezentanții societății civile îşi motivează solicitare prin faptul că, în prezent, Republica Moldova se află într-o situație dificilă, în care un partid (PD – n.r.) cu rată scăzută de popularitate a reușit să obținută controlul tuturor puterilor în stat.

Astfel, potrivit lor, referendumul legislativ este unicul instrument prevăzut de către Constituție și Codul Electoral, care oferă posibilitatea ca cetățenii să intervină atunci când Parlamentul le-a întors spatele celor care le-a dat mandatul.