«Nu-mi sunt clare aceste cifre». Socialiștii, la un pas de a lăsa Făleștiul fără buget

24 Decembrie 2019 1.546

Marți a fost examinat proiectul bugetului orașului Fălești. Deși, discuțiile la acest subiect s-au lăsat cu dispute, fracțiunea Partidului Nostru a reușit totuși să-și convingă colegii să voteze documentul elaborat de Primărie.

Primul care și-a înaintat pretențiile a fost consilierul Denis Curciuc. Iar mărul discordiei l-a constituit grădinița №8. Alesul local a propus să fie modernizat sistemul de încălzire, deși, lucrările de reabilitare au constituit doar un motiv, având în vedere că acesta nu știa de unde pot fi luați bani în acest scop, iar pentru a ieși din situație a propus redistribuirea resurselor. În acest caz însă ar fi trebuit să se aloce banii îndreptați la construcția stadionului, stațiilor pentru transportul public și a unei alte grădinițe.

Consilierului i s-a explicat cu argumente exacte că amendamentele sale nu sunt viabile și de ce trebuie să accepte o soluție de compromis.
«Până în iunie, nu putem începe lucrările reparație acolo. Vara copiii pleacă în vacanță, părinții îi iau acasă», a afirmat consilierul din partea Partidului Nostru Vladimir Voloșin.

În plus, consilierii Partidului Nostru au atras atenția asupra faptului că peste șase luni, Consiliul va putea ajusta bugetul și aloca bani pentru grădinița №8 din fondul de rezervă.

«Putem merge pe altă cale: aprobăm bugetul, iar peste jumătate de an îl vom putea ajusta. Până atunci, vom putea câștiga un proiect sau vom găsi bani din alte surse. În orice caz, putem începe reparațiile la grădiniță doar vara. Cu toate acestea, dacă nu votăm pentru buget astăzi, ne așteaptă un colaps, având în vedere că nu reușim nici măcar să ne adunăm cu toții», a spus consilierul din partea Partidului Nostru, care a prezidat ședința, Eduard Pleșca.

Coaliția de compromis, formată la dezbaterea subiectului privind bugetul local, nu intenționa să cedeze cu una cu două. În discuții s-au implicat și socialiștii, care au încercat cu orice scop să tergiverseze procesul de vot. Unul dintre consilierii PSRM a propus chiar ca la ședință să fie invitați reprezentanții întreprinderilor și directorii de grădinițe, inițiativă care însă nu a fost susținută. Alt ales PSRM s-a revoltat, motivând că nu-i sunt clare cifrele din document.

«Nu-mi sunt clare sumele din proiect. Nu văd sumele de anul trecut, doar pe cele din acest an», a spus revoltat unul dintre consilierii socialiști.

Fracțiunea Partidului Nostru a reușit în cele din urmă să-și convingă colegii să voteze proiectul elaborat de Primărie. Drept urmare, bugetul a fost aprobat prin votul a 13 consilieri.