Mesaj dur de la PPE și ALDE, în privința uninominalului PDM-ului: Dacă proiectul va fi implementat, vom cere suspendarea finanțării europene

04 Mai 2017 907

„Orice încercare a Partidului Democrat de a schimba sistemul electoral fără sprijinul total al opoziției și al societății civile va determina Partidului Popular European și Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa să ceară suspendarea finanțării europene”, se arată într-o declarație semnată de președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, împreună cu președintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen.

Aceștia susțin că sistemul electoral uninominal nu este în interesul cetățeanului Republicii Moldova, ci în interesul Partidului Democrat care vrea să rămână în continuare la putere.

Totodată cei doi președinți spun că nu vor susține acest proiect de lege, ba mai mult, vor transmite mesajul tuturor instituțiilor europene.

Vedeți mai jos textul declarației:

„Am urmărit îndeaproape evoluțiile din Republica Moldova în ultimii ani și nu am fost niciodată atât de alarmați pe cât suntem acum. Moldova este condusă de un partid, Partidul Democrat (membru al Socialiștilor Europeni), care se numește pro-european – când în realitate nu este nici pro-Europa, nici pro-Moldova. Acesta servește intereselor câtorva politicieni care conduc Moldova care au scopul de a-l transforma într-un stat autoritar și un stat eșuat.

Vânzarea stabilității și proeuropeanismului în Occident, în timp ce oprimarea opoziției, controlul presei și transformarea sistemului judiciar într-un instrument de intimidare, este ceva ce PPE și ALDE condamnă puternic. Prin urmare, propunerea Partidului Democrat de a introduce sistemul de vot uninominal reprezintă o mișcare disperată pentru un partid care nu înregistrează mai mult de 4% în sondaje – pur și simplu pentru a se asigura că liderul său să rămănă la putere.

Oamenii din Moldova doresc mai multe locuri de muncă, o asistență medicală mai bună și un viitor decent pentru copiii lor, nu o schimbare în sistemul electoral. Actualul guvern trebuie să-și concentreze eforturile asupra unei vieți mai bune pentru poporul său, nu pentru un număr de politicieni ai Partidului Democrat.

PPE și ALDE au luptat întotdeauna pentru reforma, democratizarea și menținerea Moldovei pe calea sa europeană. Vom continua să facem acest lucru împreună cu toate forțele politice europene care au aceleași interese. Ne opunem în mod vehement oricăror schimbări în sistemul electoral din Moldova și ne vom asigura că acest mesaj să fie transmis tuturor instituțiilor europene. Orice încercare de a aduce o astfel de schimbare fără sprijinul total al opoziției și al societății civile va determina PPE și ALDE să ceară suspendarea finanțării europene”.

Textul original poate fi găsit aici.