Sistemul mort îi devorează pe cei vii: Prietenul, ajuns după gratii pentru refuzul de-al calomnia pe Usatîi, este aruncat după gratii

29 Octombrie 2016 1.270

Directorul Întreprinderii municipale Bălți „Direcția Reparații și Construcții Drumuri” (DRCD), Serghei Pcela, care a refuzat să facă mărturii calomnioase pe numele lui Renato Usatîi, a fost reținut pentru 30 de zile într-un dosar fabricat.

Serghei Pcela este învinuit că ar fi ars gunoiul pe teritoriul întreprinderii pe care o administrează, fapt prin care a adus daune ecologiei și și-a depășit atribuțiile.

Cel mai amuzant este că deșeurile care ard la gunoiștile din Bălți și Chișinău în ultimii 30 de ani, nu-i deranjează pe nimeni, iar ecologiei, cel mai probabil, nu dăunează. În orice caz, nici autoritățile de la Chișinău, nici companiile private cărora fosta conducere comunistă de la Bălți le-a dat gunoiștea, nu sînt atrași

la răspundere. Probabil, fumul tăios, ca fum al Patriei este „dulce și plăcut”. Pentru că, pentru unii, el miroase a bani.

Serghei Pcela, cu o zi înainte de arest a reușit să înregistreze o adresare către bălțeni. El știa ce îl așteaptă. Pcela a declarat că nu are atribuție la aprinderea gunoiului pe teritoriul întreprinderii. Este vorba de o provocare, organizată de comisarul adjunct al Poliției din Bălți, Dumitru Cebotari. La aprinderea frunzelor sînt implicați doi polițiști care au venit cu o mașină înmatriculată la Sîngerei (Pcela a numit numele mașinii). După aprindere, la locul faptei, chipurile întîmplător, s-a prezentat echipa de filmare de la Publika TV.

A început un proces lung în cadrul căruia, directorului DRCD au încercat să-i pună condiții. La începutul săptămînii el s-a întîlnit cu comisarul Poliției din Bălți, Valeriu Poparcea, care, după cum le-a explicat jurnaliștilor de la BTV Serghei Pcela, i-a propus insistent să meargă la o întîlnire cu ministrul MAI, Alexandru Jizdan și să treacă de partea Partidului Democrat și sateliților acestuia. Serghei Pcela a refuzat să meargă și a înțeles că urmează a fi arestat.

În adresarea către concetățeni, el spune că demnitatea de ofițer nu i-a permis să-l ponegrească pe Usatîi, așa cum i-au propus vîrcolacii în epoleți.

Cauza lui Serghei Pcela este una demonstrativă. Aceasta arată la ce nivel a coborît poliția noastră. La început așa-numiții apărători îndeplineau indicațiile lui Filat, ulterior ale lui Plahotniuc, iar acum ei îndeplinesc comenzile lui Dumitru Rusnac.

Nu știți cine e? Despre el în genere puțini știu. Dar poliția îl ia în serios doar pentru că Rusnac are acoperire bună în „Global Business Center”. E o rușine adevărată!

Dacă anterior protestatarii strigau „Poliția cu noi!”, acum e timpul de schimbat lozinca în „Poliția – gunoi!”.

Anume cu Mafia deșeurilor la Bălți a luptat Serghei Pcela, iar individul sus-menționat este directorul companiei care a concesionat de la Octavian Mahu și fosta componență a Consiliului municipal Bălți, evacuarea deșeurilor.

Un sistem întreg, direcția de urmărire, comisariatul, procurorii și judecătorii, deservesc interesele acestui grup de persoane.

Sîmbătă, în fața judecătoriei unde a avut loc ședința în cauza lui Serghei Pcela au venit oameni pentru a-și exprima susținerea față de deținutul politic. Protestatarii au intrat în sală, dar judecătorul a declarat ședința închisă, inclusiv partea în care se pronunță sentința.

Timp de două ore, în fața clădirii a avut loc un miting spontan. Au vorbit atît consilierii municipali ai „Partidului Nostru”, cît și angajații DRCD, unde Pcela este conducător.

Vicepreședintele „Partidului Nostru”, Nicolai Țîpovici, adresîndu-se către polițiști, a declarat că structurile de forță au pierdut orice încredere din partea cetățenilor, fapt despre care vorbesc rezultatele sondajelor de opinie.

„Reținîndu-și colegul într-un dosar vădit fabricat, organizînd spectacol cu reținerea sa, la care au participat zeci de polițiști, cu cătușe puse pe mîinle unui om învinuit fără temei într-un dosar de doi bani – toate acestea doar demonstrează faptului că poporul are o apreciere corectă față de poliție”, a spus Țîpovici.

„Onoarea de ofițer a participanților la această farsă va fi pătată și de acel fapt că însăși Serghei Pcela este un polițist de factură veche, cu o experiență de 30 de ani, care a descoperit inclusiv omoruri la comandă, și, de multe ori, ieșit de unul singur la reținerea unor criminali periculoși”, a menționat vicepreședintele PN.

„Astăzi voi învinuiți un ofițer de faptul că el a ars o grămadă de gunoi și-l puneți la dubă pentru asta, ce să facem atunci cu Chirtoacă la care ani la rînd arde gunoiștea orășenească – să-l împușcăm în fața Primăriei?!” – a întrebat Țîpovici de polițiști, propunîndu-le să nu uite și de omul căruia îi „arde fundul”.

„Zilele aflării lui Plahotniuc la putere sînt numărate – în scurt timp el va ajunge după gratii. Ce o să faceți după asta?” – i-a mai întrebat Țîpovici pe oamenii în epoleți.

Epoleții sînt puși pe uniformele care, iarna trecută, le-au fost oferite în dar de către Renato Usatîi. Acest fapt le-a fost amintit polițiștilor de către Svetlana Cudreașova:

„Cum vă este? E cald în uniforma pe care va dăruit-o Renato Gheorghievici? Stați aici și apărați regimul care ani la rînd vă ține în sărăcie, primiți copeici, mulți ani purtați o uniformă decolorată… Le este în cot de voi, și totuși, voi, ca niște robi, îi apărați!”

Sîmbătă, Serghei Pcela a fost trimis după gratii pentru 30 de zile. Ulterior, îi vor mai da 30 de zile. Și încă 30. Iar peste 3-4 luni îl vor elibera, spunînd că s-au greșit. Tot așa s-a întîmplat și cu alți deținuți politici. Cu Nicolai Țîpovici, care a fost aruncat după gratii pentru o discuție pe viber (fabricată de polițiști). Cu Grigore Petrenco, cu Pavel Grigorciuk și colegii lor, care au ajuns în închisoare pentru că au desfășurat un miting de protest în fața Procuraturii.

Acum această putere, care duhnește a hoit, încearcă să pună pe umerii oponentului său principal, Renato Usatîi, tentativa de omor care, judecînd după materialele urmăririi care are loc în România și Marea Britanie, a fost comandată de nimeni altul decît Vladimir Plahotniuc. Cîți oameni vor mai ajunge sub tăvălugul acestui sistem pe patul de moarte? El îl devorează pe oricine care are o opinie și care nu vrea să tacă. Cititorule, dacă nu ești berbec, atunci mîine ai putea completa rîndurile deținuților politici.