Locuitorii oraşului Drochia vor avea acces la un apeduct modern

04 Februarie 2021 711

Toate reţelele de apă din oraşul Drochia, vechi de peste şase decenii, vor fi schimbate iar în localitate va fi construită o staţie modernă de purificare a apei. Investiţia se ridică la 4,3 milioane de euro, din care aproape 4 milioane printr-un grant al Uniunii Europene. Vestea i-a bucurat enorm pe localnici care se plâng că lunar rămân fără apă la robinete din cauza avariilor.

„Am fost anunţaţi că o zi nu va fi apă, şi ne-am lăsat de rezervă apă. Nu am aruncat-o. Mâine iarăşi suntem anunţati că apa se va deconecta pe o sutcă, şi nu o mai arunc, o las pe mâine. Trebuie să o punem la cuhne pe masă.”

Alţi localnici spun că au rămas şi câte o săptămână fără apă.

„Era o ţeavă care era nici nu ştiu din ce an şi au fost multe zile când nu a avut oraşul apă. Făceau o bucată şi se strica alta, ţeavă ruginită. ”

Lucrările la sistemul de aprovizionare cu apă au demarat în noiembrie anul trecut. În total, vor fi schimbate conducte în lungime totală de aproape 27 de kilometri.

„În cadrul proiectului urmează să fie schimbată mai mult de jumătate din traseul central al apeductului, vor fi renovate staţiile de pompare şi va fi construită staţie de tratare a apei. Termenul de efectuare a lucrărilor conform contractului de antrepriză este octombrie 2021”, a declarat primarul oraşului Drochia, Nina Cereteu.

Lucrările nu ar fi fost posibile fără grantul acordat din fonduri europene.

„Uniunea Europeană continuă să vă sprijine în atingerea obiectivelor pentru a conecta populaţia Republicii Moldova la sistemele de apă şi canalizare. Aproape 120 de mii de oameni beneficiază de acces îmbunătăţit la apă potabilă şi 9 mii la sistem de canalizare”, spune ambasadorul UE în Moldova, Peter Mihalko.

„Îmbunătăţirea serviciilor aprovizionare cu apă şi purificarea apei potabile în Drochia au fost planificate în colaborare cu Germania prin intermediul GIZ şi al Agenţiei Pentru Dezvoltare Regională”, a declarat ambasadoarea Germaniei în Moldova, Angela Ganninger. 

În total, 20 de mii de localnici din Drochia vor beneficia de acest proiect, adică 95 la sută din populaţia oraşului. Proiectul este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.