Dacă nu noi, atunci cine? Renato Usatîi anunţă proteste de amploare atemporale din 27 septembrie

21 Septembrie 2015 2.107

Acţiunea de protest, la care se vor alătura partenerii de stânga, va avea loc fără simbolică şi drapele de partid. Revendicările principale vizează demiterea Preşedintelui, Guvernului, conducerii BNM, CEC, Procuraturii Generale şi CNA. 

DSC_0499

„Ieşim la proteste stradale în masă începând cu 27 septembrie, deoarece nu avem în ţară alte mecanisme democratice de a influenţa puterea.”,  a declarat Renato Usatîi în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că „în condiţiile în care instituţiile statului sunt capturate şi controlate de oligarhi, iar alegerile au fost falsificate, protestele stradale sunt legitime”.

Usatîi a precizat că cetăţenii Republicii Moldova au tot dreptul să ceară demisia Preşedintelui, Guvernului, conducerii Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, Băncii Naţionale şi Comisiei Electorale Centrale după ce partidul său a fost exclus ilegal din cursa electorală,dar şi după ce Procuratura Generală nu a reacţionat la jaful miliardului din sistemul bancar şi a ignorat documentele ce dovedesc furtul banilor de la BEM, finanţarea din banii furaţi a PLDM prin intermediul companiei americane Greenberg.

„Protestele trebuie să trezească Moldova pentru că ţara are o problemă serioasă în persoanele celor doi oligarhi – Filat şi Plahotniuc, ajutaţi de Voronin”, a declarat Usatîi.

Potrivit lui Usatîi, protestul continuu va fi coordonat cu susţinătorii lui Igor Dodon, dar se va desfăşura fără simbolică şi steaguri de partid.

„Pe 27 septembrie vom fi 20-30 de mii de oameni şi vom ieşi fără simboluri şi steaguri de partid, doar cu drapelul Republicii Moldova şi cu drapelul lui Ştefan cel Mare. Ne vom aduna în faţa Circului la ora 13.00  şi vom merge în scuarul Parlamentului unde vom întâlni coloana lui Igor Dodon. Protestul nou va fi „atemporal” şi vă promitem că „Orăşelul Moldovei libere” va deveni locul în care se pot aduna oameni cu diferite viziuni politice. Noi nu ducem ţara în est sau în vest, noi suntem pro Moldova, noi pledăm pentru dictatura legii.”, a declarat Usatîi, precizând că va participa personal la acţiune de protest.

Începând cu data de 27 septembrie, Usatîi şi Dodon vor organiza în centrul capitalei proteste de amploare separate de acţiunile Platformei civice „Demnitate şi Adevăr” (DA).