Candidat la șefia or.Cantemir, Roman Ciubaciuc: Noi știm problemele orașului, dar știm și soluțiile

17 Octombrie 2019 1.007

Candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru” la șefia orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc, în cadrul unui interviu pentru PROVINCIAL.MD, a vorbit despre votul de încredere pe care l-a obținut de la băștinași, despre proiectele din planul de activitate, dar și despre alte aspecte.

PROVINCIAL: De ce ați ales să candidați la șefia orașului?

Roman Ciubaciuc: Primul vot de încredere eu l-am obținut în 2011, atunci când am candidat la funcția de primar al orașului Cantemir, pentru prima dată. Văzând cu ochii mei cum degradează orașul meu natal, am pus ca țintă să schimb situația din oraș, prin restabilirea lucrurilor bune care erau pe timpuri la Cantemir. E clar că, fiind membru al unui partid în opoziție, nu am mizat mult la susținerea administrației de nivelul central. Și din prima zi am început să analizăm situația financiară a orașului și să căutăm soluții pentru a întări bugetul local. După ce au fost trasate principalele direcții de lucru, am început să depunem cereri de proiecte la diferiți finanțatori. Drept rezultat, avem investiții în oraș, în ultimii 4 ani, ce au atins nivelul de 13 mln. de euro. Avem cel mai modern sistem de iluminat public stradal, se repară sistemul de canalizare în tot orașul, se construiește stația de epurare a apelor uzate, cu implementarea celor mai noi tehnologii. Se termoizolează clădirile instituțiilor de învățământ (2 grădinițe, gimnaziul și liceul raional), se construiește o cazangerie ce va funcționa pe bază de resturi vegetale, plus s-a construit un havuz în parc și multe altele.

P.: Numiți primele 3 acțiuni pe care le veți întreprinde, odată ales în funcție?

R. C.: În primul rând, în oraș va apărea o problemă cu drumurile locale, din motiv că tot orașul va fi săpat în urma implementării proiectului de construcție a sistemului de canalizare. Aceasta este prima problemă care trebuie să fie soluționată.

A doua problemă este dezvoltarea slabă a antreprenoriatului în oraș. De aici și apar probleme cu migrația populației, închiderea școlilor și grădinițelor etc. Prin crearea condițiilor favorabile pentru deschiderea afacerilor noi, și anume din domeniul de producere și acordarea serviciilor, va fi un impuls pentru dezvoltarea orașului și revenirea cantemirenilor în oraș.

Totodată, continuăm să dezvoltăm zonele de agrement din oraș: reabilitarea iazului și zonei de odihnă, continuăm să construim și să dotăm parcurile din oraș, să creăm locuri amenajate pentru odihna populației. Noi destul de bine înțelegem că, omul atunci lucrează bine, când și se odihnește bine, când sunt condiții adecvate pentru o viață decentă: grădinițe, școli, drumuri, apă, canalizare, lumină și altele.

P.: Cum puteți evalua, la moment, starea localității în care vă propuneți să fiți primar?

R. C.: La moment, consider că în oraș a pornit calea dezvoltării și condițiile de trai sunt tot mai bune.

P.: Cine este concurentul dumneavoastră în această campanie?

R. C.: Concurenți sunt practic din toate partide, dar nu aș vrea să comentez mai mult.

P.: Numiți localitatea-exemplu pentru Dvs., de la noi sau de peste hotare? De ce este aceasta un exemplu?

R. C.: Exemplu pentru mine a fost și va fi orașul Cantemir. Orașul meu natal. Și vreau să readuc faima orașului, acea care a avut-o cândva. Atunci când de oraș se auzea și în țară, dar și peste hotare, când toți locuitorii se mândreau că sunt cantemireni. Pentru aceasta eu și mă dedic totalmente muncii pentru oraș. Acest scop și este primul în activitatea mea de primar.

P.: Cât de important este un partid „în spatele” unui primar?

R. C.: Orientarea politică a primarului, după părerea mea, nu trebuie să aibă importanță mare la momentul luării deciziei. Până la urmă se alege omul, care vine cu diferite soluții și proiecte în localitate. Și gândirea că ai noștri sunt la putere și avem de unde rupe banii, nu este corectă. Mai mult, contează ce vrei să faci și ce ai făcut după un mandat, dar și ce soluții ai pentru soluționarea problemelor din localitate. Dacă vii la cârma primăriei numai pentru a fi numit primar, nu contează din ce partid faci parte, problemele localității vor rămâne pe viitor nerezolvate.

P.: De ce alegătorul ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?

R. C.: Cum am și menționat mai sus, eu candidez deja pentru al treilea mandat. Sunt vizibile rezultate muncii mele, dar și ale echipei pe care o reprezint. Noi știm problemele orașului, dar știm și soluțiile. Eu înțeleg că noi toți vrem să rezolvăm toate problemele în oraș, și toate într-un minut, și trebuie să înțelegem că problemele se soluționează, dar este necesar timp pentru implementarea proiectelor. Și suntem convinși că, noi vom izbuti să micșorăm numărul problemelor din oraș, fiindcă nu este nici o localitate în lume unde nu mai sunt probleme nerezolvate, iar soluționând o problemă – apare alta și procesul este continuu. Votați candidații Partidului Politic Partidul Nostru, fiindcă este o echipă tânără, care știe ce trebuie de făcut și cum trebuie de făcut în orașul Cantemir, cât și în raion!