„Acest adevăr n-o să vi-l spună autoritățile moldovenești”. În ciuda scopurilor lui Plahotniuc, Elena Grițco a ținut un discurs la Consiliul Europei

28 Martie 2018 5.461

În ciuda multiplelor tentative ale oligarhului Vladimir Plahotniuc de a bloca evoluarea vicepreședintelui „Partidului Nostru” Elena Grițco în Consiliul Europei, consilierul municipal din Bălți a reușit să anunțe despre represiunile fără de precedent la care sînt supuși aleșii locali ai „Partidului Nostru”.

„Din numele Consiliului municipal Bălți și a Primăriei din Bălți – al doilea ca mărime oraș din Moldova, care este numit și „capitala de nord” a țării – precum și a tuturor formațiunii politice de opoziție „Partidul Nostru”, vreau să mulțumesc Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei pentru posibilitatea oferită de a comunica respectatului Dvs. for despre situația reală a autonomiei locale în Moldova.

Acest adevăr n-o să vi-l spună autoritățile statului, pe care secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland l-a numit drept unul „capturat”.
La ultimele alegeri locale în iunie 2015, din partea „Partidului Nostru” au fost aleși peste 900 de consilieri sătești, orășenești și raionali, circa 50 de primari – aceasta înseamnă fiecare al optulea ales local din întreaga țară.

În special, convingătoare a fost victoria obținută de „Partidul Nostru” la Bălți. Liderul partidului, Renato Usatîi, a fost ales primar, primind în primul tur al alegerilor 72,24% din voturile alegătorilor. Pentru lista candidaților „Partidului Nostru” în Consiliul Municipal Bălți au votat 65,04% din alegători, în rezultat formațiunea obținînd 26 din 35 de mandate ale consilierilor municipali. Ca urmare a dosarelor penale la comandă, fabricate din motive politice pe numele lui Usatîi, el a fost nevoit să părăsească țara în septembrie 2016 și, pînă în prezent, se află în afara hotarelor ei.

Luînd în calcul practica torturii aplicate în închisorile din Moldova, și chiar a cazurilor de omor în instituțiile penitenciare, întoarcerea lui Usatîi acasă este un risc nu doar pentru libertatea sa, dar și sănătatea și chiar viața acestuia. Primarul a fost nevoit să administreze orașul de la distanță, utilizînd resursele tehnologice moderne de legătură, ceea ce a complicat esențial administrarea normală a municipiului. În pofida acestui fapt, experții independenți au numit Primăria Bălți drept cea mai transparentă autoritate publică locală din Moldova.

În oraș au fost desfășurate audite ale întreprinderilor și serviciilor municipale, în rezultatul cărora au fost identificate multiple scheme de corupție, care erau practicate de către precedenta putere municipală. Despre aceste încălcări au fost înștiințați încă în 2015 organele de drept, însă nici pînă în prezent nu au fost luate niciun fel de măsuri pentru atragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de aceasta. Fosta conducere a orașului, care proteja schemele de corupție, au trecut la Partidul Democrat al oligarhului Vlad Plahotniuc, aflat la guvernare – anume cel care în Moldova este considerat drept cel care a „capturat” statul.
Simțindu-și totala impunitate, la finele lui 2017 – începutul lui 2018, aceste forțe au întreprins – o altă definiție nu-i pot găsi – o tentativă banditească de atac raider a municipiului Bălți. Scopul atacului asupra orașului a fost de a-l curăța de opoziția neagreată, a prelua controlul asupra Primăriei și Consiliului bălțean, a readuce vechile scheme de corupție pentru jefuirea orașului.

Pentru Partidul Democrat, controlul asupra celui de-al doilea oraș din Moldova are o însemnătate importantă în ajunul preconizatelor pentru toamna acestui an alegeri parlamentare. În baza noului sistem mixt de alegeri, la Bălți au fost create două circumscripții electorale. În aceste circumscripții, cele mai mari șanse la victorie le au candidații „Partidului Nostru”, ceea ce este inadmisibil pentru regimul de guvernare. Începînd cu luna decembrie a anului trecut, adversarii autorităților locale din Bălți provoacă în mod artificial așa-numita „criză a deșeurilor” la Bălți.

Compania privată care are legături cu reprezentanții puterii centrale, a solicitat în stil mafiot majorarea tarifului pentru evacuarea deșeurilor din oraș, deposedînd ilegal orașul de tomberoanele pentru colectarea gunoiului. Concomitent, serviciile municipale ale orașului, care încercau să rezolve de sine stătător problema evacuării gunoiului, i-a fost blocat accesul la poligonul pentru depozitarea deșeurilor menajere solide.
Acest șantaj „murdar” nu s-a terminat nici pînă în ziua de astăzi.

Pe fundalul acestor evenimente, la 28 decembrie primarul Usatîi a îndemnat la desfășurarea în oraș a unui referendum pentru oferirea votului de încredere primarului orașului. Consiliul municipal a stabilit data referendumului pentru 4 martie, dar oficiul teritorial al Cancelariei de Stat a contestat decizia consiliului în instanță, iar Comisia Electorală Centrală pur și simplu a refuzat să examineze solicitarea privind desfășurarea referendumului.

Acțiunile Guvernului și a autorității electorale o examinăm ca și o încălcare gravă a Cartei Europene a Autonomiei Locale, a Constituției Republicii Moldova, a Legii privind Autoritatea Publică Locală, a Codului Electoral al Republicii Moldova. În privința referendumului, Consiliul Municipal Bălți s-a întrunit de două ori, la 3 și 19 ianuarie.

În această perioadă, a fost declanșară o adevărată campanie de teroare, șantaj, intimidare și corupere a consilierilor locali din Bălți. Mulți dintre ei au fost chemați la Poliție sau Procuratură pentru audieri în calitate de învinuiți în baza unor dosare penale fabricate. Un șir de consilieri nu au ținut piept presiunilor, și-au depus mandatele și au ieșit din fracțiunea „Partidului Nostru”, iar alții au fost nevoiți să părăsească țara.

Organele de forță au recurs la acțiuni pe care, altfel decît mișelești nu pot fi numite – presiuni asupra membrilor familiei, intimidarea soțiilor și chiar a copiilor.
În condițiile unui asemenea „pressing” asupra Consiliului local ales în baza legii, fracțiunea „Partidului Nostru” a mers la o acțiune fără de precedent în istoria Moldovei – întreaga componență a fracțiunii a anunțat greva foamei, cu solicitarea de a asigura o funcționare normală a Consiliului.

Greva foamei, în timpul căreia cîțiva consilieri au fost spitalizați, a continuat cinci zile a fost una de rezonanță atît în societatea moldovenească, cît și peste hotarele țării.

Pe 22-25 ianuarie, eu împreună cu colegul meu, vicepreședintele „Partidului Nostru” Ilian Cașu, am vizitat Strasbourgul unde ne-am întîlnit cu reprezentanții Consiliului Europei, Congresul Autorităților Publice Locale a Consiliului Europei, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și i-am informat cu privire la presiunile fără de precedent asupra autorităților bălțene și „Partidului Nostru”.

Reprezentanții instituțiilor europene menționate au asigurat că vor urmări cu atenție asupra situației din Bălți, inclusiv trimiterea acolo a unor raportori speciali.
Permiteți-mi să-mi exprim încă odată mulțumirea pentru Atenția Dvs., implicarea și solidaritatea.

Nedorind să admită ca locuitorii orașului Bălți să rămînă captivi ai unui atac raider din partea autorităților centrale asupra municipalității, Usatîi a luat decizia de a tăia acest nod gordian și a oferi posibilitatea cetățenilor să-și dea verdictul în situația creată.

Pe 12 februarie, Usatîi a anunțat despre demisia sa din funcția de primar. Astfel, la data de 20 mai, la Bălți trebuie să aibă loc alegeri anticipate a unui nou primar.
În condițiile presiunilor care nu au încetat a fi făcute asupra opoziției din partea Partidului Democrat de guvernare și a structurilor de stat controlate de acesta, a spera la faptul că aceste alegeri vor fi cinstite, juste, democratice, din păcate, nu putem.

Să sperăm la ceea că alegerile vor fi unele corecte, nu ne permite experiența tristă a „Partidului Nostru”. Partidul lui Renato Usatîi a fost exclus ilegal din alegerile parlamentare din 2014. În 2016, pe Usatîi nu l-au lăsat să participe la alegerile președintelui Moldovei. În 2018, puterea l-a forțat pe Usatîi să renunțe la funcția de primar de Bălți și continuă să „omoare” fracțiunea „Partidului Nostru” în Consiliul municipal.

Împotriva a peste 50 de aleși locali ai „Partidului Nostru” au fost fabricate peste o sută de dosare penale. Aș putea să vă spun pe parcursul a cîteva ore istoriile fiecărui coleg de-al nostru, care a fost – și continuă a fi – supus unor represiuni din partea regimului autoritar și corupt care a capturat Moldova.
Aș fi putut să vă aduc multiple exemple ale fărădelegilor și batjocurii din partea justiției selective și politic dependente din Moldova. Dar pentru asta am avea nevoie de cîteva ore.
Noi considerăm urmărirea ilegală a reprezentanților „Partidului Nostru”, a aleșilor săi locali, drept o răfuială din motive politice cu opoziția.
Definiția Moldovei ca „stat capturat” a fost oferită de Thorbjorn Jagland în august 2015. Timp de doi ani și jumătate care au trecut de atunci, puțin ce s-a schimbat în Moldova. Presiunea care nu încetează a fi făcută asupra unui întreg oraș – Bălți – și asupra unui întreg partid politic – „Partidul Nostru” – este o confirmare convingătoare a acestui fapt”, a declarat vicepreședintele „Partidului Nostru” de la tribună.

Delegația „Partidului Nostru”, formată din vicepreședinții Ilian Cașu și Elena Grițco, au mers la Strasbourg la invitația conducerii Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei. Nu s-a trecut fără incidente. Grițco a învinuit reprezentantul permanent al Moldovei pe lîngă Consiliul Europei, Corina Călugăru, de încercarea de a pune piedici discursului său. S-a dovedit că ambasadoarea, precum și trei „soli” din Moldova în persoana șefului oficiului teritorial al Cancelariei de Stat, Octavian Mahu, un membru al Comisiei Electorale Centrale, precum și un reprezentant al Guvernului au făcut lobby pentru excluderea din ordinea de zi a discursului Elenei Grițco.