(INTERVIU) Renato Usatîi: Tensiunea crește și, evident, la un moment dat cazanul va exploda

20 Februarie 2017 1.040

Interviu cu Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, Primar de Bălţi  

Dle Usatîi, dacă V-aş ruga să faceţi o caracteristică generală a anului politic 2016, care ar fi aceasta?

Renato Usatîi: Spre regret, a fost anul în care regimul criminal şi oligarhic a capturat tot ce mai rămăsese încă necapturat în Republica Moldova. A fost anul, în care dezmăţul regimului a căpătat o amploare greu de închipuit, anul în care procuratura, instanţele de judecată, poliţia, alte organe represive ale statului au fost trecute în totalitate în serviciul unui grup îngust de persoane şi puse să le rezolve problemele, să le promoveze interesele. Dosarele politice au curs gârlă, oponenţii au fost fie întemniţaţi, fie li s-au fabricat dosare, fie au fost persecutaţi şi intimidaţi sub alte forme. Într-un cuvânt, s-a făcut totul pentru ca Republica Moldova să devină proprietatea lui Vlad Plahotniuc şi a celor din jurul său. În 2016, cetăţenii au pierdut Republica Moldova – aceasta a devenit proprietatea personală a lui Vlad Plahotniuc, care poate face ce vrea cu ea.

Anul 2016 nici pentru Dvs. personal nu a fost unul prea bun. Iniţial, aţi fost lipsit de posibilitatea de a candida la funcţia de Preşedinte, apoi vi s-a redeschis un dosar mai vechi, după asta a trebuit să părăsiţi Moldova…

Renato Usatîi: Toate cele enumerate de Dvs. vorbesc despre un singur lucru – regimul se teme de mine. S-au uitat peste sondaje, au mai vorbit cu oamenii şi au înţeles că, în alegeri prezidenţiale directe, Renato Usatâi va ieşi învingător. Ştiind ce-i aşteaptă dacă ajung eu Preşedinte al RM, regimul a dat ordin Curţii Constituţionale să facă ce vrea doar ca eu să nu am dreptul să candidez, iar Curtea a executat ordinul imediat. A fost şi este de râsul găinilor cum acei de la Curtea Constituţională au căutat motive pentru a restabili doar parţial prevederile Constituţiei de până la aşa-zisa reformă constituţională din anul 2000. Mai concret, nu a fost restabilită doar prevederea, care mi-ar fi permis să candidez.

Cât priveşte dosarul despre care aţi pomenit, acesta e unul politic, sută la sută inventat şi care a avut drept scop de a lovi în mine, în imaginea mea. Chiar şi îngrădindu-mi dreptul de a candida la Preşedinţia RM, puterea se teme de mine, înţelegând că sunt acel, care o poate da jos şi acest lucru se va întâmpla, indiferent de piedicile pe care le pun ei, de obstacolele pe care le creează. Cel mai josnic în acest dosar este, că se încearcă a schimba datele problemei, realitatea fiind cu totul alta – faptele ce mi se incriminează au fost comise cu implicarea celor care au comandat dosarul respectiv. Dar, adevărul nu poate fi ascuns veşnic, la un moment anume va ieşi la iveală şi atunci veţi vedea cum se vor schimba toate.

Dle Usatîi, dar ca Primar de Bălţi, cum a fost anul pentru Dvs.?

Renato Usatîi: Nu pot spune că a fost perfect, deoarece am simţit mereu presiunea factorului administrativ şi a celui politic. Ba au fost blocate anumite finanţări ce urmau să meargă spre capitala de nord a ţării, ba altele s-au acordat pe criterii politice, ba ne-au organizat diferite provocări, implicând organele de stat, iar cel mai elocvent exemplu în acest sens este scandalul legat de evacuarea deşeurilor din oraş şi incendierea lor intenţionată de către poliţie etc. Mai mult ca atât, holdingul media a lui Vlad Plahotniuc a declanşat campanii peste campanii, crezând că ele sunt împotriva mea, dar în realitate erau împotriva oamenilor din Bălţi. Apropo, efectul acestor campanii a fost absolut invers – oamenii, ştiind realitatea, o comparau cu ceea ce tiraja holdingul şi făceau anumite concluzii, iar acestea, evident, nu au fost şi nu sunt în favoarea regimului.

Bine, dar Dvs. în mare parte aţi condus în 2016 municipiului Bălţi de la distanţă, dacă putem spune astfel…

Renato Usatîi: În primul rând, au existat motive obiective pentru aceasta şi de fiecare dată când a trebuit să plec, am anunţat public. În al doilea rând, credeţi-mă, că de la aceasta administrarea municipiului nu a avut de suferit. În 2015 şi 2016 am reuşit să consolidez o echipă bună la cârma capitalei de nord a ţării, o echipă competentă, care are capacitatea de a administra eficient şi de a soluţiona problemele cu care se confruntă oamenii. Apoi, cât de departe de Bălţi m-aş fi aflat, eu oricum rămâneam conectat la problemele municipiului şi m-am implicat de fiecare dată când a fost necesar să o fac. Totodată, fiind în afara ţării, am stabilit mai multe parteneriate externe utile municipiului, de care au beneficiat şi continuă să beneficieze direct locuitorii, iar despre aceste parteneriate s-a anunţat de fiecare dată în public. Altceva este, că holdingul puterii încearcă să demonstreze, că Renato Usatâi e mai mult plecat şi nu-i pasă de municipiul Bălţi, dar, repet: e una ce tirajează ei şi cu totul alta e ceea ce ştiu şi ce simt oamenii. Să manipuleze în continuare, iar noi împreună cu oamenii din Bălţi ne vom căuta de treburile noastre, că mai avem încă multe de făcut.

Cum apreciaţi rezultatul candidatului PN la funcţia de Preşedinte, Dumitru Ciubaşenco?

Renato Usatîi: Evident, dacă candidam eu, rezultatul ar fi fost altul. Dar şi aşa, nu pot să nu apreciez efortul enorm, depus de Dumitru Ciubaşenco, de alţi membri ai echipei noastre, care au trebuit să facă faţă unor presiuni fără precedent, care au fost obstrucţionaţi la fiecare pas, care au fost supuşi unor masive campanii de manipulare etc. Dacă e să analizăm problema din toate aceste puncte de vedere, ceea ce a reuşit echipa PN este un adevărat act de eroism şi eu mă bucur că am consolidat o echipă de luptători cu verticalitate, o echipă de oameni curajoşi, practic una din puţinele în Republica Moldova în stare să lupte cu regimul criminal care a acaparat ţara.

În turul doi l-aţi susţinut pe Igor Dodon…

Renato Usatîi: Eu cred că tuturor le este clar, că fără susţinerea noastră, Igor Dodon nu ar fi ajuns Preşedinte al RM. Anume alegătorii care au votat în primul tur pentru candidatul PN au făcut diferenţa şi sper, că noul Preşedinte al RM înţelege acest lucru şi va acţiona în consecinţă, implementând inclusiv promisiunea făcută de noi oamenilor în alegerile prezidenţiale. Voi aminti şi cu această ocazie, că Dumitru Ciubaşenco a mers în alegeri cu o singură promisiune – dizolvarea Parlamentului şi convocarea alegerilor parlamentare anticipate. Acest lucru şi-l doresc, potrivit unor cercetări sociologice, peste 80% din populaţia ţării, inclusiv alegătorii lui Igor Dodon. Puterea a fost uzurpată, actuala guvernare este una nelegitimă şi trebuie să plece, iar Preşedintele Republicii Moldova trebuie să procedeze aşa cum vor oamenii şi să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului.

Ce se va întâmpla, dacă Igor Dodon nu va face acest lucru?

Renato Usatîi: Atunci oamenii vor trebui să caute alte soluţii pentru a-şi vedea satisfăcută revendicarea de bază, iar această soluţie, în cel mai bun caz, sunt protestele. Guvernarea a văzut deja ce se poate întâmpla când furia oamenilor ajunge la un nivel anume. De aceea, îi îndemn să nu se joace cu focul. Iar pe Igor Dodon, dacă nu vrea să intre în istorie ca un Preşedinte de buzunar al lui Plahotniuc şi să atragă asupra sa furia oamenilor, îl sfătui să aleagă să fie cu cetăţenii, nu cu puterea coruptă din Republica Moldova.

La modul real, credeţi că e posibilă schimbarea puterii?

Renato Usatîi: Ceea ce vedem noi în fiecare zi ne dovedeşte, că obrăznicia regimului a depăşit orice limită. În fiecare zi se inventează noi şi noi impozite, care sunt puse pe umerii bieţilor oameni, în fiecare zi se născocesc noi formule pentru a sărăci şi a nimici populaţia (spre exemplu, reforma sistemului de pensii), în fiecare zi sute de oameni sunt nevoiţi să părăsească ţara, lăsând acasă lacrimi şi durere etc. În acelaşi timp, vedem cum în fiecare zi guvernarea se îmbogăţeşte: ba elaborează amnistii fiscale pentru a legaliza capitalurile criminale ale cercului de persoane apropiat puterii, ba dau afară oameni incomozi din structurile de stat şi iau în loc pe alţii pentru otkaturi serioase, ba înstrăinează la preţuri de nimic ceea ce a mai rămas în proprietatea statului, oferind bunuri publice diferitor prieteni etc. Oamenii văd toate aceste lucruri, tensiunea creşte şi, evident, la un moment dat cazanul va exploda.

Ce aşteptări aveţi de la 2017?

Renato Usatîi: Aceleaşi ca şi oricare cetăţean al RM – să scăpăm de regimul banditesc, care ne-a acaparat ţara şi să începem în sfârşit să ne dezvoltăm ca societate, pentru că oamenii, cu siguranţă, merită o viaţă mai bună.

Almanahul Politic al Republicii Moldova – 2016