ILIAN CAȘU: UN STAT ÎN CARE LUCREAZĂ DICTATURA LEGII ARE MAI PUȚINE PROBLEME

29 Noiembrie 2019 2.947

“Un stat în care lucrează dictatura legii are mai puține probleme”, consideră membrul Partidului Ilian Cașu. Politicianul și-a expus opinia la emisiunea “Dialog”, de la postul de televiziune BTV.

“Dictatura legii trebuie aplicată în orice facem, în toate domeniile: politic, social, economic, inclusiv în cazul fermierilor lăsați de izbeliște de către autorități”, spune Cașu, făcând referire la situația proprietarilor de livezi de mere din satul Țaul, Dondușeni, nevoiți să-și vândă producția pe un preț de nimic, dictat de monopoliști.

“Dictatura legii este o constantă pe care Partidul Nostru și Renato Usatîi se se axează în tot ceea ce face”, a declarat Cașu, observând totodată că lipsa acestei noțiuni se manifestă în țara noastră în fiecare zi.

“Un om fură o găină și stă cinci ani la “Pruncul”, iar Șor a furat un miliard și se odihnește pe insulele Maldive. Trebuie prinși rechinii mari. Numai atunci vom înțelege că avem un stat de drept. Se crează însă impresia că marii hoți sunt apărați de instituțiile statului.”

În acest context, el mai spune că atunci când se fură mult și bine, se crează artificial unele probleme sau se inflamează altele, precum cele legate de limbă, de identitate, pentru a distrage atenția oamenilor de la ceea ce se întâmplă. 

“Crearea unui stat de drept este un principiu, dacă vreți. Faptul că legea nu lucrează este o problemă inclusiv pentru investitori. Nimeni și nimic, în afară de lege, nu poate oferi oamenilor garanții reale. Oamenii ar vrea să investească acasă, dar nu au garanții din partea statului, bazate pe dictatura legii, care ar arăta că banii lor sunt protejați.”

Mai mult decât atât, politicianul spune că cetățenii și politicienii aflați la conducerea țării trăiesc în realități diferite, lucru pe care moldovenii îl simt și pe care îl condamnă.

“Dacă oamenii circulă cu transportul public, atunci și demnitarul sau funcționarul public trebuie să se deplaseze cu același mijloc de transport, și nu cu mașini blindate sau de lux. Este o absurditate faptul că aleșii poporului se bucură de atâtea privilegii. Trebuie schimbată legea. Eu merg mult pe jos, în primul rând pentru că în Chișinău este dificil să te deplasezi cu automobilul, în al doilea rând, nu am bani ca să merg la sala de sport, așa că fac sport gratuit. Oamenii se miră când mă văd în transportul public, chiar și atunci când eram consilier municipal, dar aceasta este o modalitate foarte simplă de a afla cu ce probleme se confruntă, pentru că intri în contact direct cu ei. Da, nu e confortabil, pentru că cetățenii au tendința de a te învinui de tot ce se întâmplă, dar dacă mergi cu mașina, nu-i vezi și totu-i bine”, a spus Cașu, ironizând comportamentul demnitarilor moldoveni.

Cașu a subliniat totodată că moldoveanul de rând și nevoile sale sunt primordiale pentru Partidul Nostru din care face parte, dar și pentru liderul formațiunii, Renato Usatîi, cel care a introdus în politica moldovenească conceptul Pro-Moldova, care se bazează pe trei valori, și anume: stat bazat pe dictatura legii, democrație funcțională, aici acasă, și respectarea drepturilor omului.