Ilian Cașu: la nivel local, coalițiile sunt nocive și contraproductive

23 Octombrie 2019 846

La nivel, coalițiile sunt nocive și contraproductive. Atunci când se bate palma politic, când în teritorii se acceptă indicațiile politice de la Chișinău, asemenea situații stimulează corupția și irosirea banului public. Partidul Nostru pledează pentru conceptul „coalițiilor pe proiect”. 

Afirmațiile au fost făcute, aseară, de către Ilian Cașu, vicepreședinte Partidului Nostru, la o ediție specială la postul public TV, unde reprezentanții principalelor partide din țară au discutat despre rezultatele alegerilor din 20 octombrie, despre formarea coalițiilor la nivel local și despre descentralizare. 

Vorbind despre crearea coalițiilor la nivel local, Ilian Cașu a exemplificat cu CMC, unde în 2015 s-a creat o coaliție pro-europeană, dar care în scurt timp s-a destrămat. 

„Sub paravanul coalițiilor se împart funcții, se fură banul public”, a atras atenția Cașu, specificând că, la nivel, coalițiile sunt nocive și contraproductive. 

„Atunci când se bate palma politic, când în teritorii sunt acceptate indicațiile politice din Chișinău, acest fapt stimulează corupția și irosirea banului public”, a declarat Cașu, accentuând că PN va pleda și va insista pe conceptul „coalițiilor pe proiecte”. 

Despre alegerile locale din 20 octombrie, Ilian Cașu a declarat că PN, o veritabilă formațiune politică de opoziție, care a fost mereu „bătut” a obținut rezultate bune, notabile mai ales la Bălți, unde a fost pusă în aplicare, de către PSRM, o campanie murdară fără precedent în istoria politică a țării împotriva Partidului Nostru și a liderului formațiunii.

Ilian Cașu i-a acuzat pe Igor Dodon și pe Zinaida Greceanîi de utilizarea resursei administrative în favoarea PSRM și le-a reproșat colegilor de coaliție ai socialiștilor că nu au reacționat la aceste grave încălcări. 

„Închideau ochii când Igor Dodon și Zinaida Greceanâi umblau zilnic prin Bălți cu candidatul socialist, blocau orașul, se mobiliza poliția, paralizau orașul ca ei să poată face un spot pentru socialiști. Nici pe timpul lui Plahotniuc nu se întâmpla așa ceva. Partenerii de coaliție nu vedeau că se folosește fără precedent resursa administrativă”, s-a întrebat Ilian Cașu, acuzând că PSRM a ieșit în afara legii în campania electorală de la Bălți.

Vicepreședintele PN a menționat în context că autoritățile electorale, deși sesizate de Partidul Nostru în legătură cu gravele abateri ale socialiștilor în campania electorală, nu au reacționat în nici un fel. 

Cât despre descentralizarea din țară, distribuția banilor, de exemplu, din Fondul Rutier continuă să se facă pe criterii politice, exemplul mun. Bălți fiind elocvent în acest sens.

„Bălțiul cum a fost marginalizat pe timpul lui Plahotniuc continuă să fie marginalizat și acum”, a spus Cașu. 

Partidul Politic „Partidul Nostru”, condus de Renato Usatîi, activează în R. Moldova din 2014. În alegerile locale din 2015, Partidul Nostru a câștigat funcția de primar în 43 de localități, dintre care și zece orașe importante orașe preponderent din nordul și sudul țării.