Ilian Cașu: Într-o democrație și republică parlamentară, deputații își dau demisia atunci când există presiune masivă din partea cetățenilor

01 Martie 2021 716

“Într-o democrație și republică parlamentară, deputații își dau demisia atunci când există presiune masivă din partea cetățenilor.” O spune Ilian Cașu, fruntaș al Partidului Politic Partidul Nostru. El a declarat într-un live pe Facebook că cetățenii noștri și-au exprimat opțiunea clară pentru alegeri parlamentare anticipate la alegerile prezidențiale din 2020 și în sondajele de opinie.

“Se crează impresia că în dezbaterea publică despre cum să avem sau nu anticipate lipsesc niște noțiuni foarte și foarte anticipate: democrație, republică parlamentară, deputați – prostituție politică și anticipate. Într-o democrație, deputații pe listă de partid, dacă există presiunea pentru alegeri anticipate, ei merg în anticipate. În cazul ăsta avem votul de la prezidențialele din 2020, avem rezultatele sondajelor care spun că marea majoritate a cetățenilor doresc alegeri anticipate, o să fie și proteste stradale, dar este și foarte clar că se doresc aceste anticipate și în cazul nostru, într-o democrație funcțională, dar și cea fragilă care este RM, deputații, partidele din care fac parte, merg în anticipate și trec testul cetățenilor. E foarte simplu”, spune Ilian Cașu. Politicianul adaugă că partidele parlamentare, care după scrutinul prezidențiale se pronunțau pentru alegeri parlamentare anticipate, acum promovează o retorică conciliantă. Răspunsul e că, de fapt, nu vor să plece din parlament pentru că riscă să nu mai acceadă în legislativ. Prin urmare, liderii și membrii acestor formațiuni politice au început să manifeste o mare grijă pentru popor, deși au avut timp și instrumente suficiente prin care să elimine problemele grave.

“Marea majoritate a deputaților sunt contra anticipatelor și nu vor să meargă la acest test. Scuzele sunt diferite. Ăștia care rămân în bordelul politic spun că vor să ne salveze, crează guverne de salvare națională vorbesc de pandemia covid, în sens politic, bineînțeles, pentru că Dodon a fost la putere, a avut guvern plenipotențiar, a avut guvern în plină pandemie, dar atunci când eram în lockdown, Dodon umbla prin sate și orașe și îmbrățișa veteranii, ministrul Sănătății lui Dodon – Dumbrăveanu, direct, sfida purtarea măștii și chiar spunea că nu trebuia să purtăm masca, iar prim-ministrul Ion Chicu și-a tras un guleai de zile mari la vinăria Poiana, când cetățenii nu puteau face niciun fel de petrecere. Că Dodon și Șor vor să ne salveze de pandemie este o minciună”, afirmă Ilian Cașu și vorbește în continuare despre o altă sperietoare lansată în spațiul public, menită să oprească anticipatele.

“Ei spun că: “Noi suntem răi, avem păcate, dar cei care o să vină sunt și mai răi”. Este o minciună. Noi, Partidul Nostru și Renato Usatîi credem în capacitatea cetățenilor de a-și alege reprezentanții în Parlament. În societatea moldovenească există oameni competenți care vor și pot reprezenta cetățenii în Parlamentul RM.”

“Vedem această rezistență, ea nu are nicio justificare și cei care vorbesc despre democrație trebuie să înțeleagă un singur lucru foarte și foarte important că într-o republică parlamentară un comportament democratic înseamnă că cedezi, îți dai demisia și mergi să treci testul cetățenilor”, a conchis Ilian Cașu.