Ilian Cașu: Ajutorul umanitar adus cu avionul rusesc nu se vede pe nicăieri. În schimb în farmacii au apărut măști made in China, cu 63 de lei 75 de bani – bucata

12 Mai 2020 853

Ilian cașu, unul dintre fruntașii Partidului Nostru, a declarat revoltat la o dezbatere LIVE organizată de Agenția de presă IPN că în ultimul timp în Moldova a plouat cu ajutoare umanitare, care însă nu au ajuns la destinație. Problema, spune Cașu, consă în faptul că loturile sunt intermediate de către stat, care le distribuie după bunul plac sau nu o face defel.

“Cum, domnule, îmi scrie un medic anesteziolog din Orhei, este o avalanșă de donații și medicul de la Salvare este asigurat în fiecare zi cu măști cusute la penitenciarul Rusca? Aceste măști, combinezoane nu ajung la noi. Poate le ține în depozit pentru valul doi, dar poate măștile PN 95 se vând în farmacii la prețul de 63 de lei 75 de bani, made în China? Păi, domnule, își pune cetățeanul simplu întrebare: unde sunt consumabilele din avionul cargo care a aterizat în noaptea de Paști? Iată problema: rolul de intermediar al Guvernului lui Dodon în distribuirea acestor ajutoare umanitare”, declară Cașu, care arată și spre faptul că donatorii nu mai dau Moldovei bani pentru a-și procura echipamentele, ci le oferă gata cumpărate.

„Știindu-le șiretlicul, această prietenie politică dintre Dodon și PDM, ei deja sunt capabili, sunt experți în ale furatului. Pentru că aceasta este și percepția cetățeanului de rând”, mai afirmă Cașu.

Totodată, membrul PN a subliniat că dispariția consumabilelor sau lipsa lor din spitale trebuie să devină subievtul unei anchete.

“Este datoria organelor de drept să ancheteze furtul de ajutoare umanitare. Trebuie să sară Procuratura Generală, CNA, SIS-ul și să spună unde sunt ajutoarele umanitare, măștile, respiratoarele, aparatele”, mai spune Cașu. În opinia politicianului, lucrurile ar fi stat altfel dacă în Celula de criză exista măcar un minim de transparență.

“Dacă “Partidul Nostru” era la guvernare, invitam pe toți și cei din Parlament și pe cei din opoziție, distribuiam responsabilitatea de gestionare a crizei și cred că acest lucru ar fi dus la consolidarea societății moldovenești. Ăștia, Chicu, Dumbrăveanu și Dodon au văzut în această celulă de criză un instrument de manipulare, de show politic, un fel de vacă de muls profit politic din această criză și mai sunt orientați să obțină profit politic din pandemie prin manipulare, prin lipsa de transparență. Celula de criză trebuia să fie un incluzivă, din care să facă parte și societatea civilă. Era să existe mai multă transparență și chiar dacă Dodon mai dădea prin străchini avea cine să preia responsabilitatea. Nota 0 de la 1 la 10 pentru gestionarea crizei de către troica Chicu, Dumbrăveanu, Dodon“, a încheiat Cașu.