Anul lui Renato Usatîi: Primarul de Bălți pregătește raportul de activitate în fața locuitorilor orașului

14 Iunie 2016 840

În raportul anual vor fi incluse nu doar datele privind rezultatele echipei lui Usatîi pentru primul an de conducere a capitalei de nord, dar și planurile ieșirii la o nouă etapă calitativă a modernizării Bălțiului

Exact acum un an, pe 14 iunie 2015, „Partidul Nostru” a învins la alegerile locale. În ajunul primei aniversări de la intrarea sa în funcția de primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi a anunțat că pregătește raportul anual privind activitatea sa în funcția de conducător al orașului, care va fi prezentat în fața locuitorilor capitalei de nord.

 „Pe 2 iulie 2015, echipa noastră și-a asumat responsabilitatea pentru municipiul Bălți, care se afla într-o criză îndelungată. Pregătim raportul anual privind activitatea efectuată”, a scris Renato Usatîi pe pagina sa oficială de Facebook.

„El va fi publicat în format electronic, dar și tipărit. Documentul este structurat în cîteva capitole care vor reflecta activitatea noastră în așa direcții ca infrastructură, economie, domeniul social, cultură, sport și relații internaționale. Luînd în considerare ultimele evenimente, voi spune cîteva cuvinte la ultima temă.

Acum două zile am semnat acordul de înfrățire cu orașul Nijni Novgorod. Avem stabilite relații cu Moscova și Sankt-Petersburg. Înțelegerile funcționează. Sînt recunoscător Guvernului Moscovei pentru tehnica specializată oferită. Nijni Novgorod și Sankt-Petersburg deja primesc abiturienții noștri la studii pe bază de buget. Detalii pot fi văzute pe site-ul Primăriei. Se apropie de deschidere centrele comerciale pentru promovarea produselor moldovenești. Începem activitatea privind deschiderea unui incubator de afaceri la Bălți. Mai detaliat despre acestea și multe altele – în raportul anual.
Mereu am considerat că la funcțiile de conducere este puțin să faci cîte ceva – important este și să explici pentru ce se face. Colaborarea internațională este una dintre cele mai importante componente, fără de care e greu de imaginat o dezvoltare efectivă și sigură a orașului, în condițiile Moldovei moderne, unde unităților administrativ-teritoriale nu li se oferă autonomie financiară. Chiar și bugetul nu este stabilit în întregime de autoritățile locale, indiferent despre orice localitate am vorbi.

Devizul financiar – un produs primit în rezultatul muncii bazate pe previziunile Ministerului finanțelor. Iar reperele, oferite de contabilitate, nu contribuie la dezvoltarea orașului, mai ales dacă orașul este condus de un primar de opoziție. Prin toată țara, asupra primarilor din partea „Partidului Nostru” se efectuează presiuni fără de precedent.

Guvernul și Parlamentul sabotează descentralizarea în țară, deși tot ei au adoptat strategia corespunzătoare și și-au asumat responsabilitatea în fața patronilor din UE. Împuternicirile regiunilor nu se lărgesc, ori atunci regimul ar trebui să se dezică de distribuirea bugetelor pe criterii politice. Astăzi argumentul lor de bază la toate alegerile este: „Votați pentru partidul puterii și în oraș (sat) vor veni bani”. Opoziția reală, nu doar că nu este ajutată să dezvolte localitățile, dar și primește bețe în roate, se sabotează toate deciziile, i se taie bugetul.

La Bălți mergem înainte în pofida tuturor. Iar cea mai importantă parte a acestei mișcări – colaborarea internațională. Rezultatele anuale ale acestei componente oferă nu doar optimism, dar și încrederea că vom reuși, așa cum a fost anunțat, să creăm la Bălți un centru de atracție al inovațiilor și fluxurilor financiare. Și deși în puterile primarului este mai mult atragerea noilor parteneri din Rusia, au loc discuții și cu Uniunea Europeană.

Beneficiul pentru locuitori trebuie căutat oriunde. Inclusiv pentru asta, de Ziua orașului, pe 22 mai, Bălțiul a fost vizitat de un număr record de delegații străine. Ideal ar fi ca Moldova să devină o punte de legătură comercială între Est și Vest. Atît timp cît răspund pentru conducerea orașului Bălți, vom mișca această idee aici, în capitala de nord. Precondiții pentru succes sînt, și foarte serioase”.