Președintele Curții Constituționale a anunțat despre revenirea la normele inexistente privind alegerea președintelui

04 Martie 2016 781

Modificarea fără de precedent a caracterului Legii fundamentale a țării, desfășurată vineri de Curtea Constituțională, a încălcat chiar și norma la care, în opinia Curții, a revenit Constituția.

Potrivit deciziei anunțate de președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, în viitor președintele trebuie ales potrivit prevederii Constituției care a fost în vigoare pînă la modificarea acesteia în anul 2000. Concomitent, Tănase a dat citirii unei norme care nu a existat pînă în anul 2000. Este vorba despre vîrsta minimă a candidatului la funcția de președinte – de 40 de ani.

Cu toate acestea, conform Constituției în vigoare pînă la modificarea acesteia de către Parlament pe 5 iulie 2000, textul articolului 78 nu corespunde celui anunțat de Alexandru Tănase, și prevede că vîrsta minimă a candidatului la funcția de președinte este de 35 de ani. Anterior s-a anunțat că vineri Curtea Constituțională a luat decizia prin care a anulat reforma constituțională din 5 iulie 2000.

Prin aceeași decizie se anulează normele existente de alegere a președintelui de către Parlament, următorul președinte trebuie ales prin vot direct, iar candidat poate deveni orice cetățean care a atins vîrsta de 40 de ani, care deține limba de stat și a locuit în ultimii zece ani pe teritoriul Republicii Moldova. Vedeți mai jos textul Constituției valabil pînă la reforma din anul 2000: