Expert în agricultură: Sectorul agricol nu-și va reveni atâta timp cât în fruntea ministerului de resort vor fi oameni incompetenți
Domeniul agricol, deși unul strategic pentru țara noastră, este total neglijat de către autorități. În conducerea ministerului Agriculturii sunt numite persoane incompetente care, de multe ori, nu au nimic în comun cu sectorul agricol. De această părere este Valeriu Mironescu, fostul prim-viceministru al Agriculturii, care a venit și cu mai multe soluții pentru îmbunătățirea situației în sectorul agricol. Declarațiile au fost făcute în cadrul proiectului “Poduri de colaborare”, lansat de către unul dintre membrii și liderii Partidului Nostru, Ilian Cașu.
Fostul prim-viceministru al Agriculturii, Valeriu Mironescu, a mai spus că, în ultima decadă, Ministerul s-a confruntat cu problema lipsei de specialiști. De la 114 angajați, câți erau în 2009, s-a ajuns la 29. Aceștia fizic nu reușesc să facă față avalanșei de probleme, mai ales că cei mai mulți dintre ei se conduc după principiul: „Cum mă plătești, așa lucrez”. Mai mult, funcția de ministru au deținut-o foști polițiști sau vânzători de semințe, dar nu persoane competente. „Numai șoferi de cursă lungă nu au fost în postura de ministru”, a mai spus expertul.
„Ghinionul ramurii agriculturii este că nu este apreciat la justa valoare. În ultimii zece ani, autoritățile l-au depreciat din cauza incompetenței pe care o au. Competența lor în agricultură se limitează la cele trei mese pe care le iau zilnic, adică la produsele pe care le cumpără din supermarket. Dar toate acestea sunt crescute de acei agricultori care, până la urmă, sunt batjocoriți. Nu este alt domeniu în Republica Moldova atât de neglijat de cei care ar trebui să-l gestioneze, mă refer la ministerul Agriculturii. De la un an la altul, în fruntea acestui minister s-au perindat diferiți „specialiști”, numai nu persoane competente, care știu să dirijeze această ramură”, a adăugat Valeriu Mironescu.
Una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă fermierii este lipsa sistemelor de irigare. Agricultorii nu au acces la sursele de apă, iar statul nici măcar nu are interes să rezolve problema.
„În țară avem peste 3.500 de lacuri, care au fost privatizate, și pe care nu le putem folosi pentru irigare. Majoritatea bazinelor acvatice se află în posesia funcționarilor de nivel local, în proprietate privată, iar când este secetă agricultorii nu pot pompa apă pentru irigare. Având trei râuri mari – Nistru, Răut și Prut – am putea elabora un program național de irigare care ar permite domeniului agro-alimentar să se plaseze la un nivel de invidiat. Însă este nevoie de dorință”, a mai declarat Mironescu.
Expertul a enumerat și câteva soluții care ar putea contribui la îmbunătățirea situației în sectorul agricol.
„La minister trebuie angajați oameni competenți, din domeniu. Nu putem avea sorți de izbândă atâta timp cât la conducerea ministerului sunt numiți, la întâmplare, fel de fel de oameni care trec dintr-un cabinet în altul. Pentru îmbunătățirea situației în sectorul agricol, trebuie să ne axăm pe producerea unor culturi strategice. Noi producem aproximativ 119 mii de tone de struguri de masă, circa 25-30 de mii de tone de piersice, 11-14 mii de tone de cireșe, peste 100 de mii de tone de prune și peste 600 de mii de tone de mere. Aceste culturi sunt cu valoare adăugată, care pot asigura resurse mari de pe urma exporturilor. Noi simțim acest lucru, deoarece doar 1/3 din bani sunt în zona transparentă, iar ceilalți sunt în zona tenebră. De aceea, este nevoie de crearea unei Agenții naționale de achiziții și comerț. Al doilea pas ar fi irigarea prin picurare a acestor culturi. Următoarea etapă ține de fertilizarea și protecția plantelor. Și, în cele din urmă, crearea unui sistem de acumulare a apei după principiul benzinăriilor din țară. Având cele 3 500 de bazine acvatice, le putem suplini permanent cu apă din Prut, Nistru și Răut”, a adăugat fost prim-viceministru al Agriculturii.
De asemenea, Valeriu Mironescu propune crearea unui sistem de asigurari în agricultură.
„Recent a fost acel mare scandal cu agricultorii. Până la urmă, autoritățile le-au spus că în acest moment pot să le ofere 100 de milioane de lei, pe urmă 200 de milioane ș. a. m. d. Eu, în calitate de agricultor, nu vreau să mă simt ca un cerșetor. Ghinionul agricultorului constă în faptul că el este ultimul în lanțul valorilor. Ca să producem, trebuie să cumpărăm carburanți, fertilizanți, semințe, să plătim salarii. Iar la final nu avem unde livra producția. De aceea, avem nevoie de un sistem de asigurări în agricultură – un fond suveran creat în baza unui parteneriat public-privat. În acest caz, statul va transmite în acest fond cei 300 de milioane de lei promiși fermierilor. La rândul lor, agricultorii își vor putea asigura recolta de diferite calamități naturale nu la companiile de asigurări, pe care și le-au deschis majoritatea deputaților și la care fermierii sunt duși de nas.”
Proiectul „Poduri de colaborare” a ajuns la a doua ediție și a devenit platforma de analiză și dezbateri cu experți din diferite domenii a celor mai grave probleme din societatea moldovenească.
Ultimele evenimente