Experți: Cu Ciubașenco Moldova va primi o șansă de eliberare
Reprezentanții societății civile consideră că posibilul candidat al „Partidului Nostru” la funcția de președinte poate uni toate forțele protestatare
Politologii, care se află în opoziție față de regimul de guvernare, au avut o reacție pozitivă față de inițiativa lui Renato Usatîi privind înaintarea lui Dmitrii Ciubașenco în calitate de candidat la funcția de președinte al Moldovei din partea „Partidului Nostru”. Ei consideră că un asemenea candidat are toate șansele pentru succes.
„Ciubașenco – este un om destoinic, sincer, care și-a demonstrat principialitatea, integritatea și fermitatea în lupta împotriva celor care au capturat Republica Moldova”, a declarat pentru postul de televiziune BTV Alexei Tulbure, politolog și diplomat, fost reprezentant al RM în Consiliul Europei și ONU.
De aceeași poziție este și directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, Valeriu Ostalep, fost viceministru al Afacerilor Externe. „Dmitrii Ciubașenco – unul dintre cei mai respectați cetățeni ai țării noastre”, a scris Ostalep pe pagina sa de Facebook.
Mai mult ca atît, înaintarea de către Usatîi a candidaturii lui Ciubașenco poate uni toate forțele de opoziție și oferi „un suflu nou” mișcării protestatare, consideră Alexei Tulbure. „În acest sens, Ciubașenco poate fi nu doar un simplu candidat la funcția de președinte înaintat de „Partidul Nostru”, el poate fi candidatul opoziției, în general”, a spus politologul. „Adică, eu cred că Ciubașenco poate fi candidatul comun al forțelor anti-oligarhice. Iar el ar fi un candidat foarte bun, cu șanse reale pentru victorie”.
În opinia experților, victoria lui Ciubașenco la alegerile prezidențiale ar ajuta opoziției să creeze condițiile necesare pentru dizolvarea Parlamentului și va face absolut totul pentru o perspectivă reală a unei mișcări protestatare masive împotriva regimului de guvernare.
Alexei Tulbure consideră că victoria candidatului „Partidului Nostru” ar însemna că mișcarea anti-oligarhică de protest va fi preluată de șeful statului, care va consolida în jurul său poziția societății civile fără divizare pe criterii politice. Iar asta, la rîndul său, va crea condiții pentru dizolvarea Parlamentului.
„Trebuie să înțelegem foarte clar ce a făcut Curtea Constituțională pe 4 martie. Consider aceste decizii ilegale, dar ele, dacă e să facem abstracție de la procedură, putem constata că a fost înlocuită doar modalitatea de alegere a președintelui. În rest, toate prerogativele au rămas aceleași”, a menționat Tulbure.
„Președintele nu poate semna un oarecare decret cu privire la dizolvarea Parlamentului, chiar dacă el este ales de întreg poporul prin alegeri directe. El are dreptul să dizolve Parlamentul doar în anumite circumstanțe. Iar aceste circumstanțe sînt cunoscute – atunci cînd Parlamentul nu a putut alege premierul de două ori, cînd timp de trei luni Parlamentul nu este în stare să adopte legi etc. Doar în aceste cazuri, președintele are dreptul să semneze decrete de acest gen.
E altceva că, un președinte ales în modul direct, și mai ales unul ca Ciubașenco, adică un om sincer, principial, cu caracter – este un om care poate comunica direct cu societatea, cu oamenii, pentru a-i îndemna să se opună regimului anticonstituțional, poate sta în fruntea mișcării protestatare, ceea ce-i va oferi o greutate politică enormă”.
„Alegerea unui asemenea om ca Ciubașenco la funcția de președinte, pur și simplu va oferi un al doilea suflu mișcării pentru eliberarea Moldovei de puterea oligarhilor, hoților, raiderilor, care astăzi conduc Republica Moldova”, a conchis expertul.
Ultimele Noutați