Înregistrarea exclusivă a lui Usatîi confirmă crima lui Plahotniuc

28 Octombrie 2016 1.768

Primarul de Bălți, Renato Usatîi a publicat o înregistrare a discuției în care Plahotniuc explică cum nu va admite un scandal în Moldova în privința transferării cazului „Karamalak” la Moscova, prin procurorul general Gurin, controlat de acesta.

Înregistrare audio:

Renato Usatîi a prezentat această înregistrare în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” la postul de televiziune N4, apariția în emisie a căreia a fost interzisă de autorități după publicarea unui șir de mărturii care indicau direct la acțiunile criminale ale lui Plahotniuc.

În ceea ce privește scandalul răsunător în Moldova despre transferarea „dosarului Karamalak” la Moscova și învinuirea în acest fapt a fostului procuror general interimar Andrei Pîntea, Usatîi a anunțat că dacă aceasta este o crimă, atunci Plahotniuc trebuie să stea alături de Pîntea ca și complice.

„Întreaga istorie a început în perioada activității „Alianței pentru Integrarea Europeană – I”, cînd Urechean trebuia să înainteze din numele partidului său candidatura la funcția de Procuror General”, a declarat Usatîi. El a menționat că și în rezultatul unui tîrg, Urechean s-a mulțumit cu un avans de 400 de mii de dolari, iar candidatul său la această funcție, Valeriu Zubco, îl prezenta în realitate pe Plahotniuc.

Problema consta în ceea că un șir de deputați, împreună cu deputatul de atunci Veaceslav Platon, refuzau să susțină această candidatură. „Plahotniuc a venit atunci la Moscova și l-a rugat pe Karamalak ca el să vorbească cu Platon pentru deblocarea votării pentru Zubco. Atunci Plahotniuc și i-a promis lui Karamalak să-i închidă cauza în Moldova, să-i ofere afacerea în Portul Giurgiulești și așa mai departe”, a declarat Renato Usatîi.

Pe lîngă asta, drept confirmare a cuvintelor sale privind implicarea lui Plahotniuc la închiderea „cazului Karamlak”, Usatîi a oferit o înregistrare a discuției în care Plahotniuc a spus în detalii cum îl va calma pe procurorul general de atunci Gurin în legătură cu transmiterea cauzei la Moscova. La fel, Plahotniuc l-a rugat să-i transmită lui Karamalak „să nu-și facă griji: orice scandal ar fi, dosarul nu se va întoarce în Moldova”.

Ulterior, este recunoașterea de către Plahotniuc cu privire la ceea că el controlează acțiunile procurorului general. Înregistrarea datează din 24 februarie 2014: „Mie îmi este important ca polițiștii să tacă. Știi cum mă atîrn eu față de Pîntea, eu avea să-l dau cu capul de perete pentru asta. Acum o să tăcem, mormoloc, nu facem nimic și mergem mai departe. Îi voi spune „generalului” (n.red. – procurorului general Corneliu Gurin), să tacă din gură, să nu ridice scandal. Eu presupun că Platon special a dat drumul prin Țurcanu (n.red. – actualul șef-adjunct al MAI) lui, prin drugul lui, a dat drumul la informație la poliție pentru ca aceștia să ridice scandal. Înțelegi? Dar nouă nu ne trebuie scandal. Acum, orice-ar face, noi vom tăcea, ca motanii, chipurile n-avem treabă. Și doi: noi o să facem tot ca dosarul de acolo (n.red.- din Moscova), să nu fie cerut înapoi. Dosarul înapoi n-o să fie chemat. Pentru că o să se ridice hărmălaie. El (n.red. – Karamalak) trebuie să-i spună lui Platon, pentru ca el să-i calmeze pe polițiști. Mie nu-mi trebuiește scandal, măi! Mie îmi „palește” (n.red. scoate la iveală) „generalul”. Dar eu știu cine îi agită. Îi agită drugul lui Platon. Ai înțeles? Mie îmi trebuie Grișa să-i spună lui: liniștește-te. Nu, mai bine, ca el să tacă, pentru că o să tipărească undeva în ziare”.

După cum a declarat Usatîi, această discuție este o mărturie a celor că Plahotniuc, organizînd transferarea dosarului la Moscova trebuie, în calitate de complice, să stea la închisoare alături de Pîntea, care este învinuit anume de asta.

În ajun, în emisia postului de televiziune N4, trebuia să apară emisiunea cu participarea lui Renato Usatîi, dar cu doar cîteva minute înainte de ora indicată, moderatorul acesteia Gheorghe Gonța a scris pe rețelele de socializare că „emisiunea de azi cu participarea dlui Renato Usatîi nu avea loc. Din motive… haideți să le numim tehnice.” După cum a declarat ulterior liderul „Partidului Nostru”, Plahotniuc a aflat că în cadrul emisiunii vor fi publicate înregistrări audio și a făcut presiune asupra proprietarilor postului de televiziune cu scopul neadmiterii ieșirii emisiunii pe ecrane.