„Unica opoziție – „Partidul Nostru”, unicul lider – Usatîi”

01 Noiembrie 2018 8.072

Echipa „Partidului Nostru” a întreprins un mare „turneu” prin raioanele țării și a beneficiat de un „feedback” extraordinar

Formațiunea politică condusă de Renato Usatîi nu doar dă beneficiază tradițional de reputația celui mai evidențiat lider al opoziției din țară, PN este cunoscut inclusiv ca partid care ascultă cu meticulozitate și scurpulozitate în problemele și dorințele cetățenilor simpli, în orice colț al țării acesta ar locui. Iar această abordare, care oferă posibilitatea de a vedea o imagine completă despre viața din Moldova, este actuală astăzi mai mult ca niciodată.

Iată deja de două luni, donducerea și activiștii PN desfășoară un așa-numit maraton prin raioanele țării – pur și simplu comunicînd cu oamenii în piețele din sate și orașe, în gările auto – auzind din prima sursă informații despre felul în care simplul alegător moldovean apreciază situația actuală din țară.
Concluziile, să spunem direct, nu sînt din cele mai consolatoare, excluzînd faptul că oamenii în Moldova continuă să aibă încredere personal lui Usatîi și își pun mari speranțe în privința „Partidului Nostru”.

„Drept cine ne au?”

Unul dintre primele raioane vizitate de vicepreședinții „Partidului Nostru” Ilian Cașu, Elena Panuș și Elena Grițco, împreună cu colegii săi au vizitat Glodeniul, din nordul Moldovei. Prima întîlnire a avut loc în comuna Fundurii Noi. Liderii PN au avut o discuție de suflet cu localnicii și le-au ascultat opiniile despre viață, politică și conducătorii țării. Nu este de mirare că chiar și oamenii simpli înțeleg de minune ce se întîmplă în țară. Oamenii nu-și mai fac iluzii în privința celor ce se întîmplă în țară și nu se tem să spună direct despre asta: Plahotniuc, Șor și Dodon se țin de putere forțat și prin minciună.

„Șor împarte hrișcă și „tușonkă”, Dodon – ghiozdane, iar Plahotniuc – pamperși. Drept cine ne iau?”, își arată indignarea locuitorii comunei Fundurii Noi.
Oamenii se plîng că statul nu se interesează deloc de viața din satele Moldovei, se plîng și pe companiile mari, care stabilesc prețuri hoțești, dar se răsplătesc cu țăranii cu o întîrziere de două-trei luni.

„Statul trebuie să-i ofere omului nu peștele, ci undița. Nu să le arunce resturi, ci să arate o grijă reală pentru oameni. Doar că, pentru asta, la conducere trebuie să fie oameni de stat, nu membrii unui cartel banditesc”, comentează Ilian Cașu.

Iată așa o „istorie de succes”

În satul Hîjdieni, Glodeni, conducătorii formațiunii s-au întîlnit cu oamenii din piață. Imaginea este tristă: locuri de muncă nu sînt, perspective tot. oamenii înțeleg perfect că trăiesc rău pentru că hoții aflați la putere în Chișinău îi jecmănesc zilnic. Elena Grițco a menționat încă un moment esențial – în piața din sat se vînd mai multe haine second-hand, decît produse alimentare. Un semn deloc bun, care indică la sărăcia populației…

Următoarea localitate a fost satul Balatina. Mulți oameni, discuții deschise. Oamenii au năvălit cu întrebările. Toți își doresc întoarcerea lui Renato Usatîi, se arată indignați de dosarele penale deschise pe numele său și cer să i se transmită liderului „Partidului Nostru” cuvintele lor de bunăvoie.

În timpul unei întrevederi, o bătrînă a relatat despre vizita sa la „Orheiland”. Curatorul din partea Partidului Șor a adunat un grup de oameni și i-a dus în locul mult lăudat de holdingul lui Plahotniuc. Femeia a mers împreună cu nepoțica. Bătrîna nu și-a permis să cumpăre nepoatei măcar o înghețată, care costă de cinci ori mai scump, decît la magazinul din sat. Iată așa o istorie a succesului!

O discuție constructivă și interesantă a avut loc și cu locuitorii orașului Glodeni. Indiscutabil, autoritatea „Partidului Nostru” este una foarte înaltă. În speță, grație muncii sîrguincioase și responsabile din partea primarului care reprezintă formațiunea PN, Stela Onuță.
Vizita s-a încheiat cu o întîlnire cu activul formațiunii din Bălți – o echipă puternică, plină de entuziasm și dorință de a învinge. La întrevederea care a avut loc în oficiul orășenesc a Organizației Teritoriale a „Partidului Nostru” au luat cuvîntul mai mulți membri. Toți îl așteaptă pe Renato Usatîi – „cel mai respectat și autoritar politician”.

„Iar viața nu se schimbă…”

Piața din satul Racovăț, raionul Soroca, a fost vizitată de reprezentanții „Partidului Nostru”, dimineața devreme și au comunicat mult cu locuitorii nu doar din sat, dar și cei veniți aici din localitățile apropiate. Oamenii spun cît de complicată este viața și cît de greu reușesc să-și cîștige existența. Situația complicată este simțită peste tot, chiar și comerțul – oamenii n-au bani…

O femeie care s-a prezentat cu numele Tamara și-a povestit istoria:

„Lucrez de cîțiva ani fără zile libere, cu excepția marilor sărbători, cînd îmi permit să mă odihnesc puțin. Despre concediu – am și uitat deja. Iată așa în satul nostru lucrează aproape toți. Ne trezim dimineața devreme și muncim pînă seara. Iar viața nu se schimbă. Devine tot mai greu. Și, spuneți-mi, de ce în Moldova cel care muncește nu le poate asigura copiilor o viață normală?”…

O discuție caldă, de suflet, a avut loc și la Soroca. Oamenii, ca peste tot, înțeleg perfect cine se face vinovat de sărăcia lor. E greu de transmis forma în care aceștia se exprimă la adresa puterii.

Un aspect vorbitor. În opinia locuitorilor din Soroca, acum în Moldova a rămas doar o singură mișcare politică de opoziție, iar aceasta este „Partidul Nostru”, la fel cum a rămas și un singur lider național – Renato Usatîi…

„Este o guvernare banditească”

În cadrul vizitei în raionul Edineț, o discuție interesantă despre problemele satului, precum și situația din țară a avut loc între echipa „Partidului Nostru” și locuitorii din Cepeleuți. Oamenii s-au adresat cu probleme concrete.

Săteanca Galina a spus cu indignare că nu înțelege de ce în țară o sticlă de apă costă 5-6 lei, iar laptele cumpărat de la țărani – 3,5 lei. „Guvernarea este criminală”, a conchis Galina.

Elena Grițco a menționat că în satul Hincăuți, unde echipa „Partidului Nostru” a vizitat piața sătească, oamenii și-au exprimat respectul și încrederea față de liderul

Iar locuitorii din Edineț, la fel, îndeamnă la continuarea luptei și să nu renunțe. Scopul este unul – victoria „Partidului Nostru” – nu există nicio altă soluție pentru Moldova…

Locuitorii din Rezina vor divulga mașinațiile preelectorale ale lui Plahotniuc și Dodon

Întîlnirea vicepreședinților PN cu locuitorii din Rezina a avut loc în ajunul „Adunării Naționale” organizată (și practic, prăbușită) de Partidul Democrat la Chișinău. Discuția a avut loc la Gara Auto. Oamenii spun deschis: sînt obligați să meargă duminică la Chișinău, la mitingul PDM, iar pentru transportare au fost pregătite autobuze… angajații instituțiilor de stat erau speriați prin concediere, în caz de refuz.

„La Gara Auto Rezina oamenii au spus că democrații sperie cu demiterea profesorii, medicii – toți bugetarii care vor renunța să meargă la evenimentul organizat de Plahotniuc pe 21 octombrie. Pentru transportarea oamenilor deja sînt arendate toate autobuzele din Rezina și chiar din Rîbnița. „Din ce bani, toată această clounadă?” – se arată indignați orășenii”, a scris pe pagina sa de Facebook Elena Panuș.

Echipa PN nu-și ascunde mirarea despre cît de clar și sănătos oamenii analizează situația politică din țară, locuitorii orașului fiind convinși că sărăcia lor are legătură directă cu îmbogățirea lui Plahotniuc și apropiații săi…

„Regimul banditesc nu va fi salvat nici de cămășile antiglonț…”

O deplsare bogată în evenimente și discuții a echipei PN a fost cea de la sud.

La Comrat, împreună cu consilierii consiliului local al orașului Dumitru Levinti și Maxim Mihaliuc, conducerea partidului a avut multiple întîlniri cu locuitorii capitalei autonomiei găgăuze. Potrivit lui Ilian Cașu, „locuitorii din Comrat susțin „Partidul Nostru”, au încredere și îl așteaptă cu nerăbdare pe Renato Usatîi”.
Mulți locuitori din Comrat au menționat că doar reprezentanții „Partidului Nostru”, veniți din Chișinău, nu se tem să meargă fără pază și comunică sincer, deschis cu poporul.

O discuție vie și interesantă au avut reprezentanții PN cu oamenii întîlniți la piața din satul Colibași, raionul Cahul. Un bătrîn care s-a prezentat drept Ion a spus că „Plahotniuc poate îmbrăca și patru cămăși anti-glonț, dar asta nu-l va salva de votul poporului împotriva regimului său banditesc”.
După aceasta, echipa „Partidului Nostru” a mers la Cahul, unde împreună cu activiștii locali au mers la piața orașului. Oamenii de acolo practice au stabilit diagnoza puterii centrale: „Ei fură atît de mult, încît oamenilor nu le rămîne nimic, de aceea în țară e sărăcie și distrugere”…

Locuitorii din Basarabeasca: „Primarul se ține de cuvînt!”

Este interesant că, unele elemente de optimism, echipa „Partidului Nostru” o fixează acolo unde localitățile sînt conduse de înaintași ai PN. Împreună cu primarul de Basarabeasca Valentin Cimpoeș și activistul politic Eduard Pleșca, „parașutiștii” PN au mers pe străzile orașului pentru a aprecia schimbările și, evident, să comunice cu locuitorii.

Potrivit Elenei Grițco, „oamenii care trăiesc în oraș, îl apreciază și respectă pe primarul Valentin Cimpoeș pentru faptul că este omul care se ține de cuvînt, pentru că are grijă de ei și problemele lor. El a promis că orașul se va transforma și se ține de cuvînt!”.

„Astăzi am reușit să fac poze în cîteva locuri, dar a fost făcut mult mai mult: în oraș se construiesc drumuri noi, a fost reparată grădinița de copii, a fost curățat parcul „Prietenia”, care în ultimii 25 de ani era într-o situație deplorabilă. Datorită lui Renato Usatîi, pe teritoriul grădinițelor nr. 1, 3 și 4 a fost instalat trotuarul, pe strada principală, nu doar a fost pavat trotuarul nou, dar și a fost sădită o alee de trandafiri roșii. Dar, cel mai importantă realizare și merit al primarului este că, după destrămarea URSS, la Basarabeasca apa era livrată în anumite ore, iar acum sînt conectați la apeduct permanent! Multe s-au făcut și multe planuri sînt pentru viitor! Valentin Cimpoeș, primarul orașului Basarabeasca, noi ne mîndrim cu tine!”, nu și-a putut abține emoțiile Elena Grițco.

„Am fost astăzi la Basarabeasca, am discutat cu oamenii despre problemele orașului și a țării. Cei din Basarabeasca prețuiesc mult activitatea primarului și sînt extrem de furioși pe puterea centrală, care a adus poporul la disperare. „Din an în an, oameni în oraș sînt tot mai puțini, toți pleacă peste hotare ca să cîștige un ban…”, despre aceasta spune practic fiecare om”, a menționat la rîndul său Elena Panuș.

Tot ea a făcut și un fel de total al acestui „maraton” al PN:

„Oamenii ne mulțumesc pentru comunicare, pentru participarea noastră în viața lor. Pentru noi este foarte important să știm la ce se gîndesc locuitorii țării, ce griji au, cum văd Moldova în viitor. Oamenii simpli au o bogată experiență de viață. Noi învățăm de la ei, le împărtășim planurile noastre. În rezultat avem o discuție sinceră și constructivă”.