Înțelegerile lui Usatîi rămîn în vigoare! Mîine la Bălți rectorii universităților de top din Rusia vor semna un acord de colaborare

16 Martie 2016 949

Primăria municipiului Bălți invită tinerii din Moldova la prezentarea programului universităților din Federația Rusă

O delegație fără de precedent, prin amploarea sa, a reprezentanților oficiali din Sankt Petersburg și regiunea Nijnii Novgorod vine la Bălți la invitația primarului Renato Usatîi. Sarcina vizitei este de a continua realizarea proiectelor concrete în cadrul memorandumului de colaborare între municipiul Bălți și regiunile Rusiei, semnate de Usatîi în cadrul unor vizite de lucru în Federația Rusă.

Din componența delegației ruse care vine în Moldova la invitația primarului de Bălți, fac parte Serghei Șirokov, rectorul Universității Agrare de Stat din Sankt Petersburg (СПбГАУ); Serghei Naumov, ministrul Învățămîntului din regiunea Nijnii Novgorod; Alexandr Ușakov, adjunctul ministrului; Anatolii Șamin, rectorul Universității de Stat de Inginerie și Economie din Nijnii Novgorod (НГИЭУ).

În cadrul vizitei, mîine, 17 martie, la Bălți va avea loc semnarea acordurilor de colaborare între cele două instituții de învățămînt superior din Rusia – СПбГАУ și НГИЭУ, și primăria municipiului. Amintim că, conform înțelegerii atinse în cadrul vizitelor oficiale ale primarului Renato Usatîi în Rusia, pentru studenții moldoveni au fost oferite cote într-un șir de instituții universitare din Federația Rusă.

După semnarea acordurilor la Bălți, va avea avea loc o prezentare grandioasă pentru tineret cu participarea reprezentanților oficiali ruși și participanților la programele instituțiilor universitare sus-menționate din Sankt Petersburg și Nijnii Novgorod, precum și din cadrul Academiei Agrare de Stat din Kostroma.

Primăria municipiului Bălți invită toți abiturienții care doresc să participe în programele oferite de aceste instituții de învățămînt, să vină în capitala de nord pentru a vedea prezentările și a discuts cu reprezentanții instituțiilor. Evenimentul va avea loc între 14.30 și 16.30, pe adresa: municipiul Bălți, Liceul Teoretic A. Pușkin, strada Bulgară, 122.

Organizatorii evenimentului precizează că pentru a fi admiși la instituțiile de învățămînt în Federația Rusă, abiturienții trebuie să răspundă unui șir de cerințe printre care – cunoașterea limbii ruse, nota mare la finalizarea liceului, susținerea examenelor de bacalaureat cu rezultate bune. Informații detaliate vor fi oferite în timpul prezentărilor.

Nota noastră: renumita Universitate Agrară de Stat din Sankt Petersburg (spbgau.ru), este una dintre cele mai vechi instituții universitare din Rusia, fiind localizată în orașul Pușkino, înrudit cu municipiul Bălți. Universitatea pregătește specialiști în domeniul complexului agro-industrial la 36 de specialități. Acordul de colaborare între capitalele de nord ale Rusiei și Moldovei au fost semnate personal de guvernatorul orașului Sankt Petersburg, Grigorii Poltavcenko și primarul de Bălți, Renato Usatîi.

Un acord analogic, în cadrul cartei Rutiere privind dezvoltarea colaborării, primarul de Bălți a semnat și cu guvernatorul regiunii Nijnii Novgorod, Federația Rusă, Valerii Șanțev. Ușile sale pentru studenții moldoveni și le deschide și Universitatea de Inginerie și Economie din Nijnii Novgorod (ngiei.ru) și filiala acesteia – Institutul Tehnologiei Alimentare și de Design din Nijnii Novgorod.

(Imagini din arhiva Ru1.md (2015). Primarul de Bălți, Renato Usatîi, semnează acordul cu guvernatorul orașului Sankt Petersburg, Grigorii Poltavcenko și guvernatorul regiunii Nijnii Novgorod, Federația Rusă, Valerii Șanțev.)