Dodon a preluat controlul asupra Consiliului Superior al Magistraturii și a Justiției, în general

26 Mai 2020 366

Comunicat emis de Serviciului de Presă al Partidului Politic “Partidul Nostru”

Chișinău, 26 mai – Prin desemnare judecătorului Anatol Pahopol în fruntea de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Igor Dodon a instituit un control deplin atât asupra acestui organ judiciar de autoguvernare, cât și asupra întregului sistem de justiție din Moldova. Concluzia o confirmă materiale analitice privind starea adevărată a lucrurilor în justiție, făcute publice de președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Liderul PPPN a anunțat despre faptul că a primit pe un stick pachetul de documente, care dovedește luarea sub control a Justiției în Moldova, încă săptămâna trecută, atunci când a pus în gardul Președinției un pachet cu Codul Penal al Republicii Moldova în interior.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi la CSM a confirmat pe deplin informația pe care am primit-o de la un grup de judecători. Controlul asupra CSM și a sistemului justiției a trecut de la Plahotniuc la Dodon”, a spus Usatîi.

Materialele publicate de președintele Partidului Nostru conțin o analiză detaliată a componenței CSM și dezvăluie legăturile membrilor instituției cu reprezentanții coaliției de guvernare și în primul rând cu așa-numitul „grup Maxim Lebedinschi”, dar și alți oameni din cercul lui Dodon. Datorită acestor conexiuni, Dodon poate promova prin sistemul judecătoresc deciziile care îi convin, își poate înainta judecătorii fideli și îi poate pedepsi pe magistrații cu adevărat integri.
Potrivit legii, în componența CSM intră 15 membri. Președintele Curții Supreme de Justiție, procurorul general și ministrul Justiției sunt membri de drept ai CSM. Cinci membri trebuie să vină din rândurile profesorilor de drept și sunt numiți de către Parlament. Șapte membri ai CSM sunt aleși de Adunarea generală a judecătorilor, care alege și membrii supleanți. Tot din rezervă făcea parte și judecătorul Pahapol, dar după modificarea legii, acesta a devenit membru cu drepturi depline fără să fie ales de Adunarea generală a judecătorilor.

„În acest mod, grupul Lebedinschi va controla Justiția prin CSM”, au afirmat autorii materialului analitic, lucru confirmat astăzi. Maxim Lebedinschi este unul dintre oamenii de încredere al lui Dodon, a activat în calitate de consilier juridic, iar în prezent deține funcția de secretar al Comisiei Electorale Centrale.

Obținând controlul asupra CSM și a sistemului justiției, Dodon va putea, pe de o parte, să-și înainteze judecătorii loiali cărora le va garanta protecție și îi va scuti de pedeapsă pentru abuz, iar pe de altă parte, să facă presiuni și să pedepsească judecătorii independenți și neascultători, se menționează în documentul publicat de președintele Partidului Nostru.