Dumitru Ciubașenco: Noi muncim și sîntem siguri că vom trece în turul doi

12 Septembrie 2016 746

Candidatul la funcția de președinte din partea „Partidului Nostru” a participat la emisiunea „Честно говоря” de la Realitatea TV, unde a răspuns sincer la întrebările moderatoarei Maria Levcenco.

Iată despre ce a vorbit el în cadrul emisiunii.

Despre înaintarea sa în calitate de candidat la funcția de președinte a Moldovei

În politică, de la început mă simțeam drept primul cosmonaut moldovean în cosmos. Trebuie să mă întorc și să mă întorc cu victoria. De aceea, imediat cum am fost înregistrat, eu am spus: „Mergem!” (n. red. așa cum a spus Iurii Gagarin)

Cum decurge colectarea semnăturilor

Sîntem întîmpinați foarte bine. Dar îmi rămîn impresii foarte grele. Oamenii nu mai cred nimănui, peste tot este o dezamăgire totală. Oamenii spun că „este imposibil de revenit la legalitate”. Iar noi pur și simplu le spunem pentru ce pledăm. Cei mai mulți oameni sînt cei care s-au dezamăgit în toate și nu mai cred în nimic.

85% din populație consideră că țara merge într-o direcție greșită, 95% – că Plahotniuc a uzurpat puterea. Acestea sînt stările de spirit existente în societate. Oamenii au fost transformați într-o masă amorfă, aceasta s-a făcut special pentru a putea fi conduși mai ușor. Dar este și un alt grup de oameni, ei spus: „Noi vă credem, vă susținem, vom vota pentru Dumneavoastră. Vă vom urma”.

Despre relațiile cu Renato Usatîi

Ne cunoaștem din februarie 2014. Eu am fost unul dintre primii care i-am solicitat un interviu. Eu vreau într-adevăr să schimbăm ceva și, atunci cînd a apărut o asemenea posibilitate, m-am folosit de ea. Noi trebuie să oprim această mașină plină de hoți, să o reparăm și să-i schimbăm direcția. Și nu contează cine este șoferul acestei mașini. Alegerile prezidențiale sînt, probabil, ultima șansă pentru țară. Și putem cu o singură lovitură să schimbăm totul. Acesta va fi un decret național.

Despre primul pas în funcția de președinte

Atunci cînd candidatul va fi înregistrat, va fi publicat textul proiectului privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. De asemenea, va fi publicat temeiul politico-juridic al acestui decret. Noi vom demonstra că acest lucru poate fi legitim și legal.

În acest context putem face trimitere la articolul doi al Constituției Moldovei, „Suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct”, sînt și alte articole. Este un articol al Codului Penal – „Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”. Aceste articole nu pot fi modificate, ele dau oamenii dreptul fundamental pentru administrare. Iar faptul că această putere este ilegală și nelegitimă chiar și eu, care nu sînt jurist, pot să o explic.

Noi ieșim cu un proiect în fața alegătorilor, acesta va fi mandatul alegătorilor pentru dizolvarea Parlamentului, sarcina lor pentru noi. Să admitem că la alegeri vor veni 1.6 milioane de oameni. 800 de mii vor vota anume pentru asta. 57 de deputați vor fi de acord cu acest fapt, iar Tatăl lor, Plahotniuc, va părăsi de urgență Moldova. Majoritatea se va expune pentru asta, sute de mii! acesta este unicul punct al programului nostru.

Președintele va depune jurămîntul și, imediat, fără a pleca de la tribună, este semnat decretul. Se adresează către parlamentari cu solicitarea de a păstra calmul, se adresează către structurile de forță, către popor. Majoritatea vrea să măture această guvernare. Noi vom reuși. Noi vrem să facem ceva și credem că ne va reuși într-adevăr acest lucru.

Noi propunem să participăm în „Formula-1”, iar nouă ni se bagă „turneul raional la carting”. Trebuie să ne rupem din această rutină și noi propunem cu o singură lovitură să spargem acest sistem și să mergem mai departe. Să creăm un nou stat.

Despre alți pași în funcția de președinte

Pe lîngă dizolvarea Parlamentului – alegeri anticipate, elaborarea unei Constituții noi, crearea unei noi, celei de-a Patra Republici Moldova. În noul Parlament va fi o majoritate normală care va colabora cu președintele.

Despre neparticiparea Partidului Comuniștilor la alegeri

PCRM nu participă la alegerile prezidențiale pentru că comuniștii se vor face de rîs. Și-au găsit motiv că alegerile sînt ilegale. Atunci de ce stau în Parlament, dacă aceasta este ilegal? De ce nu s-au retras și nu au început lupta pentru restaurarea puterii sovietice?

Despre regimul actual

Deputatul Partidului Democrat, Dudoglo acum circa jumătate de an a spus: „Fără vărsări de sînge nu vom ceda puterea”. Noi am putea să nu fim înregistrați, putem fi eliminați din alegeri. Deja au pornit criticile în privința primului nostru pas – dizolvarea Parlamentului – chipurile, este o prostie. Să vorbească, așa ca în emisiunea lui Malahov cu același nume. Ulterior va veni etapa următoare – murdărirea, căutarea materialelor compromițătoare. E cam greu să găsești așa ceva pe numele meu. Ultimul pas – represiunile. Nerecunoașterea rezultatelor alegerilor, de exemplu. Deja ne urmăresc, unii polițiști mi-au arătat rapoartele – unde am fost, în ce sat, cu cine m-am întîlnit. Totul e descris în detaliu. Poliția exercită urmărirea oponenților politici a acestei puteri. Telefoanele sînt ascultate. Dar nu e nimic strașnic.

Despre Filat

Atunci cînd era lider, Filat evolua împotriva puterii. Era foarte popular. Dar ceea ce făcea era o catastrofă. A omorît speranța unei întregi generații de tineri. S-a dovedit a fi slab de fire, naiv și zgîrcit. Usatîi – nu este slab. Nu este naiv. Nu este zgîrcit. Formăm un bun tandem și vom avea un rezultat bun.

Despre pronosticurile politice

Candidații de dreapta pot acumula circa 35%, centrul – 15-20%, stînga – 50%. Lupu cu ajutorul resurselor administrative poate lua circa 15%. Cu siguranță, pe stînga eșichierului politic sînt doi candidați. 50% la doi este mult. Noi lucrăm și sîntem siguri că vom trece în turul doi. Dacă Sandu și Năstase nu vor ajunge la un acord în privința înaintării unui candidat comun, el poate lua 25% dintre voturi. Dar puțin probabil să ajungă la un asemenea acord. Nu mă îndoiesc de succesul meu. Dacă nu crezi în propriile forțe, atunci cum ai să poți cîștiga?!

Despre întîlnirile cu alegătorii

În timpul campaniei electorale planificăm să desfășurăm timp de o lună circa 70-80 de întîlniri, cîte 2-3 în fiecare zi. Desigur, vor fi concerte cu participarea starurilor moldovenești.

Despre programul „Partidului Nostru”

„Partidul Nostru” are un program care a fost elaborat pentru alegerile parlamentare. Putem scrie unul nou cu atragerea celor mai eminente minți în diverse domenii. Aceasta va fi în timpul alegerilor parlamentare anticipate. Acum mizăm pe o altă temă.