Deja vu cu gust de răzbunare! Regimul îl amenință pe Usatîi cu o nouă reținere și excluderea „Partidului Nostru” din alegeri

03 Ianuarie 2019 2.676

Noi represiuni în privința liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, și activiștilor PN – autoritățile din Moldova pregătesc reținerea lui Renato Usatîi și a candidaților „Partidului Nostru” în baza unui nou dosar penal intentat la comandă. Despre aceasta a anunțat azi conducerea formațiunii politice în cadrul unei conferințe de presă.

Dumitru Ciubașenco a menționat că pe 25 decembrie, Renato Usatîi a mers la un tratament în Germania, țară care i-a oferit garanții de securitate liderul formațiunii politice de opoziție pe teritoriul UE. În același timp, autoritățile de drept din Moldova se preocupă de „ideea obsesivă – de a-l reține pe Renato Usatîi, cu orice preț”, consideră Ciubașenco. Iată de ce, pe 27 decembrie, Procuratura a fabricat un nou dosar penal. Temei pentru pornirea dosarului a servit un denunț fals al unui fost activist al „Partidului Nostru” pe nume Ruslan Zaplitnîi, demult exclus din rîndurile formațiunii și supărat pe conducerea acesteia. Denunțul datează din 25 septembrie 2017, acesta învinuind membrii de partid de transportarea peste hotarele țării a unor sume mari de bani care ar fi fost primite de la Renato Usatîi. Ulterior, guvernarea l-a răsplătit pe Ruslan Zaplitnîi – acesta a fost numit în calitate de director al Gării Auto Dondușeni.

Dumitru Ciubașenco consideră că regimul lui Plahotniuc va merge la orice pentru a-l aresta pe Renato Usatîi. „Cu siguranță, este un dosar politic, la comandă. Ei vor să decapiteze „Partidul Nostru” și vor să creeze premize pentru excluderea partidului din alegeri și candidații săi în circumscripții”, a adăugat Ciubașenco. Mai mult ca atît, în ordonanțele procuraturii figurează numele activiștilor PN, care intenționează să candideze în circumscripțiile uninominale: Elena Grițco, Victor Bogatico, Nina Cereteu, Nicolai Țipovici, Nicolai Grigorișin și Eduard Pleșca. „În orice moment am putea fi reținuți”, a subliniat Elena Grițco, vicepreședinte al „Partidului Nostru”. Potrivit ei, dosarele sînt cusute cu „ață albă” avînd o mulțime de contradicții și greșeli procesuale.

La fel, „Partidul Nostru” s-a adresat misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale cu solicitarea de a nu admite acțiuni ilegale, antidemocratice, întreprinse de regimul lui Plahotniuc împotriva „Partidului Nostru”. „Am spus nu o singură dată că este un stat capturat, o țară bananieră. Există formațiuni sistemice, cărora le este permis să facă politică, iar „Partidul Nostru” este anti-sistemic. De aceea, ei fac tot posibilul pentru a ne distruge”.

Cu toate acestea, „Partidul Nostru” nu intenționează să cedeze și va continua lupta. „În pofida greutăților, urmăririlor, „Partidul Nostru” va accede în Parlament, iar Renato Usatîi va reveni în Moldova”, a conchis Elena Grițco.
Amintim, de asemenea, că anul trecut Interpol l-a exclus pe Renato Usatîi din baza sa de date, numind urmărirea penală a liderului „Partidului Nostru” drept una motivată politic.