Delegaţia „Partidului Nostru” a informat Comisia de la Veneţia despre încălcările drepturilor constituţionale ale lui Renato Usatîi

05 Februarie 2018 3.909

Delegaţia „Partidului Nostru”, care se află la Strasbourg, a avut o întîlnire cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Vicepreşedinţii formaţiunii Ilian Caşu şi Elena Griţco au informat reprezentanţii Consiliului Europei despre încălcările drepturilor constituţionale ale liderului formaţiunii politice, Renato Usatîi.

Potrivit lui Caşu, în cadrul întîlnirii cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, părţile au avut o discuţie pe marginea mai multor subiecte, în special, în privinţa „sistemului mixt al binomului Plahotniuc-Dodon şi cum autorii acestei schimbări a legislaţiei naţionale, folosesc legislaţia pentru a-l bloca a treia oară pe Renato Usatîi, primarul de Bălţi şi liderul „Partidului Nostru” de a participa în alegerile parlamentare”.
„În special, am explicat noţiunea de certificat de integritate şi cerinţa în legislaţia schimbată ca, candidatul atît în circumscripţia uninominală, cît şi cea naţională să se prezinte personal la autorităţile naţionale şi este făcut exact pentru a-l bloca pe Usatîi să participe în scrutinul electoral, astfel, încălcîndu-i drepturile constituţionale”, a declarat el.
Din partea sa, Elena Griţco a subliniat că, în cadrul întrevederii, ei au vorbit şi pe marginea subiectului referendumului pentru încrederea oferită primarului Renato Usatîi. Potrivit ei, Comisia Electorală Centrală s-a dovedit a fi dependentă de opinia şefului Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, Octavian Mahu.
„Am informat, din prima sursă, prin ce teroare au trecut colegii mei de la Bălţi, prin greva foamei, şi cauzele acestei terori declanşate împotriva consilierilor din municipiul Bălţi şi Renato Usatîi. I-am informat nemijlocit despre notificarea semnată de şeful Oficiului teritorial a Cancelariei de Stat, domnul Mahu. I-am informat că deja sînt notificate aceste două decizii şi Cancelaria de Stat solicită abrogarea acestor două decizii [privind desfăşurarea referendumului]”, a declarat ea.
„Ei şi-au exprimat îngrijorarea privind situaţia de la Bălţi şi este în proces de elaborare raportul privind sistemul mixt în Republica Moldova”, a concluzionat Griţco.
Delegaţia „Partidului Nostru” se află la Strasbourg unde are loc sesiunea plenară a Parlamentului European, care va continua pînă pe 8 februarie. Vicepreşedinţii formaţiunii intenţionează să desfăşoare un şir de întrevederi cu funcţionarii europeni.