DECLARAȚIA PARTIDULUI NOSTRU CU PRIVIRE LA PERICOLUL DETURNĂRII CAMPANIEI DE VACCINARE

29 Martie 2021 2.599

Corupția din Republica Moldova riscă să provoace o criză de proporții în campania de vaccinare. Asta în condițiile în care, în spațiul public apar tot mai multe informații despre scheme obscure prin care în posesia serului intră persoane ce nu figurează în prima etapă de imunizare. Prin urmare, există riscul ca unii lucrători medicali sau beneficiari ai azilurilor și centrelor de plasament temporar să rămână nevaccinați.

În aceste condiții, Partidul Nostru cere autorităților să asigure un control strict al procesului de vaccinare, organelor competente, să verifice informațiile apărute în presă despre vaccinările ilegale, iar persoanele vinovate să fie trase la răspundere. În același timp, solicităm transparentizarea procesului de imunizare precum și desfășurarea acestuia în conformitate strictă cu planul național de vaccinare și etapele acestuia. 

Pe lângă asta, Partidul Nostru își exprimă îngrijorarea referitor la reticența cetățenilor față de administrarea serului de orice timp. Potrivit unor date sociologice, aproape jumătate din persoanele chestionate nu au încredere în niciun vaccin. De vină este lipsa unei campanii clare de informare cu privire la utilitatea vaccinului, care poate fi pornită inclusiv acum, pentru asta nefiind nevoie de un guvern plenipotențiar. 

Atragem atenție că lucrurile ar putea fi și mai grave în a doua etapă de vaccinare care presupune imunizarea aproximativ a unui milion de oameni, ceea ce înseamnă administrarea a aproximativ 2 milioane de doze de vaccin, de care țara noastră nu dispune. 

Prin urmare, Partidul Nostru, la fel ca peste 70% din moldoveni, consideră că autoritățile au eșuat în gestionarea crizei pandemice. În același timp, menționăm că neînlăturată,  corupția din sistemul de sănătate și nu numai, pur și simplu, va deturna întreaga strategie de vaccinare.

 

Chișinău, 29 martie 2021