Consilierii municipali din Bălți ridică 59 lei pentru o ședință, în timp ce colegii lor din Capitală – 3300 lei

28 Ianuarie 2021 1.417

59 de lei – aceasta este singura remunerare, pe care o primesc aleșii locali de la Bălți pentru o ședință a Consiliului municipal, la care sunt prezenți. Asta în timp ce colegii lor de la Chișinău ridică pentru fiecare ședință câte 3300 de lei, iar pe lângă asta mai primesc indemnizații pentru deplasări și participarea la lucrul în comisii. Astfel, potrivit datelor prezentate de primarul general, anul trecut, consilierilor li s-au achitat peste 4 milioane de lei, iar consilierii de la Bălți, de exemplu, au primit, în total, 33 de mii de lei. Mai mult, pe timp de pandemie, dar mai exact vara trecută, consilierii din Capitală și-au majorat salariul cu încă 1300 de lei, motivând că 2000 era prea puțin.
Indemnizațiile pe care le primesc aleșii locali pentru participarea la ședințele Consiliului municipal Bălți sunt mai mult simbolice, spun responsabilii, care susțin că acestea constituie cel mult 59 de lei. Astfel, în 2020, suma așa-ziselor salarii achitate consilierilor nu a ajuns nici măcar până la 1000 de lei.

IRINA SERDIUC, SECRETARA CONSILIULUI MUNICIPAL BĂLȚI: „Dacă luăm în comparație, că în anul 2020 au fost desfășurate 16 ședințe, deci consilierii municipali au primit o indemnizație pentru participarea la ședințe în sumă de 944 de lei, minus impozitele.”
Consilierii cu care am discutat ne-au explicat că au avut de mai multe ori posibilitatea să modifice cuantumul indemnizației, dar au refuzat, întrucât resursele din buget sunt limitate.

ELENA GRIȚCO, CONSILIER MUNICIPAL BĂLȚI, FRACȚIUNEA PN: „Evident că acești 50 de lei la fel sunt supuși impozitării și pe card primim. O bună parte din consilierii Partidului Nostru sunt angajați în câmpul muncii și nu putem spune că e singura sursă de venit.”

Totuși, aleșii locali de la Bălți spun că au rămas șocați, atunci când au aflat cum sunt remunerați pentru munca lor consilierii municipali din Capitală.

ELENA GRIȚCO, CONSILIER MUNICIPAL BĂLȚI, FRACȚIUNEA PN: „Cum putem vorbi că e normală această indemnizație, când un bucătar la grădiniță primește salariul lunar de 2000 de lei?

Acum jumătate de an, suma indemnizației achitate consilierilor din Chișinău era de 2000 de lei per ședință. Unii au propus, însă, majorarea acesteia până la 3300 de lei, decizie care a fost votată cu 37 de voturi.