Ciubașenco: Referendumul „anti-Chirtoacă” a eșuat din cauza egoismului și primitivismului lui Dodon

20 Noiembrie 2017 1.024

Întreaga responsabilitate pentru eșuarea rușinoasă a referendumului privind demiterea lui Dorin Chirtoacă o poartă președintele Dodon și Partidul Socialiștilor. Aceasta este convingerea vicepreședintelui „Partidului Nostru”, Dumitru Ciubașenco, formațiunea căruia i-a susținut pe socialiști în privința referendumului „anti-Chirtoacă”, deși și a prevenit că atitudinea lor egoistă în organizarea plebiscitului poate duce la eșec.

În opinia politicianului, din cauza vanității și egoismului său imens, Dodon a „vînturat” referendumul. În pofida relațiilor complicate cu Partidul Socialiștilor și președintele Igor Dodon, „Partidul Nostru” a susținut referendumul local inițiat de ei privind revocarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al municipiului Chișinău. În același timp, în ajunul referendumului PN a avertizat: „Acest referendum trebuie să poarte un caracter apartinic, civil, susținut de cele mai diverse forțe social-politice, pentru a se finaliza cu victoria convingătoare a tuturor chișinăuienilor asupra clanului care a capturat primăria municipiului. Din păcate, Partidul Socialiștilor care a inițiat acest referendum, l-a transformat într-o acțiune de PR îngustă de partid, cu elemente evidente ale campaniei electorale. O atitudine atât de egoistă a îngustat considerabil spectrul de forțe social-politice care ar fi fost gata să participe la referendum, ceea ce poate duce la eșecul său. Întreaga responsabilitate pentru un asemenea rezultat al referendumului va fi doar pe responsabilitatea Partidului Socialiștilor”.

Din păcate, așa și s-a întîmplat. Referendumul a eșuat, iar întreaga responsabilitate pentru asta o poartă PSRM și liderul său Dodon”, scrie Ciubașenco într-un comentariu plasat pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, rezultatele calculării voturilor arată că prin „eforturile sale” socialiștii nu și-au putut mobiliza la referendum nici măcar propriii alegători, dar, cu toate acestea, aceștia agită furios aerul învinuind toți chișinăuienii de inconștiență și iresponsabilitate.

„Referendumul a eșuat cu o prezență catastrofal de mică, mai puțin de 18% (sub 111 mii de alegători). Pentru comparație: la alegerile primarului din 28 iunie 2015, pentru candidatul PSRM Zinaida Greceanîi au votat 142 de mii de alegători, la alegerile prezidențiale din 30 noiembrie 2016, pentru candidatul PSRM Dodon, la Chișinău au votat 159 de mii de alegători. Asta în condițiile în care în jur de 12% din participanții la referendum au votat împotriva revocării lui Chirtoacă din funcția de primar general. Socialiștii nu și-au putut mobiliza la referendumul lor „anti-Chirtoacă” nici măcar propriii alegători. Pe acest fundal, pretențiile lor față de chișinăuieni precum că pentru eșecul referendumului, voi înșivă purtați vina și voi trebuie să suportați consecințele – arată ca o tentativă jalnică de a da vina pentru eșecul acțiunii inițiate de ei înșiși pe alegători. Învinuirile politicienilor în adresa alegătorilor – în genere, e ultimul lucru. Este un obicei foarte prost. Dacă nu i-ai putut convinge de adevărul transmis nici măcar pe propriii alegători la alegerile precedente, atunci ce mai vrei? Măcar să fi tăcut. Ar fi băut ceai și nu s-ar fi „diorgăit”, a ironizat vicepreședintele PN, amintind despre renumita frază a lui Dodon.

Mîndria extremă a lui Dodon a dus la eșecului unui lucru bun: punînd corect sarcinile și accentele, referendumul ar fi trecut cu succes, unificînd oamenii, dar a ieșit totul invers.

„Referendumul „Anti-Chirtoacă” ar fi putut fi unul de succes dacă inițiatorii lor, Dodon și PSRM, ar fi recunoscut că, în realitate, este vorba nu despre eliberarea tontălăului Chirtoacă, ci despre lupta cu Plahotniuc, la nivelul capitalei. Aceasta a devenit evident pentru toți după „punerea” în fotoliul de primar interimar a doamnei „Miss Kilowatt”, Silvia Radu, controlată de Plahotniuc. Chirtoacă deja nu mai are nimic cu Chișinăul, iar referendumul Dodon-PSRM nu are nimic cu Chirtoacă. Dacă ar fi meritat desfășurarea unui referendum în Chișinău, atunci acesta ar fi trebuit făcut în formatul unui front antioligarhic, antiplahotniucist comun. Dacă Dodon și PSRM și-ar fi poziționat referendumul anume așa, ei ar fi putut obține succes alături de toți chișinăuienii. Dar țăranul primitiv posedat de narcisism Dodon a continuat să-și tragă egosit plapuma, considerînd că va reuși să-i prostească pe locuitorii capitalei, cum n-ai da, dar totuși orășeni. Și Dodon a pierdut. Dodon și-a vînturat aiurea victoria sa în alegerile prezidențiale. La fel de aiurea, liderul PSRM a înecat și referendumul „anti-Chirtoacă”. Și nu e nicio garanție că el, la fel de prostește va rata și parlamentarele din 2018”, trage concluziile Dumitru Ciubașenco.