Ciubașenco la Taraclia: Deputații trebuie lipsiți de imunitate

19 Octombrie 2016 767

În proiectul noii Constituții, prevăzut în programul „Partidului Nostru”, va fi introdusă modificarea care prevede renunțarea la imunitate parlamentară a deputaților.

Despre aceasta a declarat candidatul „Partidului Nostru” la funcția de președinte, Dumitru Ciubașenco, în cadrul întîlnirii de astăzi cu locuitorii orașului Taraclia, unde a fost prezentat Decretul Nr.1 „Cu privire la dizolvarea Parlamentului RM”.

„După alegerile parlamentare anticipate, noi vom lansa inițiativa privind elaborarea unei noi Constituții, care va fi adoptată printr-un referendum național”, a declarat el.

Așa, potrivit candidatului, una dintre modificările noii Constituții va fi renunțarea la imunitate, în special, a deputaților: „Noi, de asemenea, propunem să ridicăm imunitatea pentru acei funcționari care uzează de ea – începînd de la însuși președintele țării și pînă la judecătorii Curții constituționale și deputați”.

„Acum, ei afirmă că imunitatea este necesară pentru ceea ca, să zicem, un polițist de sector să nu poată atrage un judecător la răspundere. Dar dacă legea va funcționa, polițistul nu-l va putea atrage la răspundere pe judecător, dacă acesta nu a făcut nimic”, a adăugat el.

Ciubașenco a subliniat că judecătorii care vor respecta legea sau deputații nu au nevoie de imunitate: „Dacă ei nu au avut nicio încălcare, crimă, atunci nu au de ce se teme”.

În încheiere, Ciubașenco a subliniat din nou că despre asemenea modificări fundamentale nu poate fi nici vorbă atît timp cît Vladimir Plahotniuc rămîne la putere.

„Noi nu vom putea obține nimic, dacă nu ne vom isprăvi acum cu această putere!”, a rezumat el.