Ciubașenco la Strășeni: O nouă Constituție va fi o formă a unui consens național

10 Septembrie 2016 981

Constituția Moldovei este practic distrusă de actuala guvernare și, de aceea, este necesară elaborarea unei noi Legi supreme a țării, care va deveni o nouă formă a consensului național. Despre aceasta a declarat Dumitru Ciubașenco în cadrul întîlnirii cu locuitorii din Strășeni, care a avut loc în cadrul campaniei naționale de colectare a semnăturilor în susținerea sa în calitate de candidat la funcția de președinte al țării, înaintat de „Partidul Nostru”.

 

„Este necesar să stabilim o Moldovă nouă, Constituția căreia va fi elaborată cu participarea diverselor forțe politice și organizații internaționale. Acesta trebuie să fie un acord societal larg, atins inclusiv cu participarea Transnistriei și Găgăuziei”, a declarat Ciubașenco.

El a subliniat că necesitatea unei Constituții noi este cauzată de actuala a fost elaborată în grabă, iar în ultimii 25 de ani, Legea fundamentală a țării a fost modificată nu o singură dată.
„Constituția Moldovei a fost elaborată în grabă. Ceva a fost luat de la români, ceva de la francezi, cîte ceva au adăugat de la sine. Ea a fost modificată de zeci de ori, ciopîrțită. Drept urmare, sîntem martorii prăbușirii și cîmpului constituțional, și a însăși Constituției. S-a ajuns pînă acolo că Curtea Constituțională face ceea ce-i trece prin cap: anunță că Declarația de independență e mai presus ca Constituția, anulează sistemul alegerii președintelui, practic anulînd 16 ani ai istoriei moldovenești”, a rezumat el.