Ciubașenco la Comrat: Găgăuzia este una dintre „ancorele” de bază ale statalității moldovenești

08 Octombrie 2016 1.137

Proiectul noii Constituții, aprobat în programul „Partidului Nostru” va permite dezvoltarea armonioasă a relațiilor centrului cu autonomia găgăuză, care este una dintre ancorele de bază ale statalității moldovenești.
Despre aceasta a declarat candidatul „Partidului Nostru” la funcția de președinte, Dumitru Ciubașenco, la întîlnirea cu locuitorii orașului Comrat, în cadrul căreia a fost prezentat Decretul Nr.1 „Cu privire la dizolvarea Parlamentului RM”.

„În Comrat oamenii consideră că autoritățile centrale în persoană încearcă să anuleze prevederile legislative care oferă Găgăuziei drepturile, aprobate pe 23 decembrie 1994, cu referire la statutul special al Găgăuziei. În acest context nu pot fi două opinii, trebuie respectată legea. Încercările de a sabota legea sînt inadmisibile”, a declarat Ciubașenco. „Găgăuzia este o parte a Moldovei, aici locuiesc oameni minunați. Astăzi, Găgăuzia, să spunem pe șleau, este una dintre „ancorele” statalității moldovenești”.

Ciubașenco a subliniat că „Partidul Nostru” are un plan privind restabilirea relațiilor între autoritățile centrale și autonomia găgăuză, care constă în elaborarea noii Constituții, la care trebuie să participe atît Transnistria, cît și Găgăuzia.

„În programul nostru este prevăzut un punct al noii Constituții, în care urmează a fi aprobat statutul Găgăuziei și statutul Transnistriei. Prin intermediul noii Constituții noi trebuie să reglementăm problema transnistreană, iar interesele și drepturile Găgăuziei trebuie întărite în Legea Supremă a țării”, a rezumat Ciubașenco.