Ciubașenco: Partidele de dreapta nu sînt pregătite să consolideze mișcarea protestatară și s-au aventurat în geopolitică

29 Iunie 2018 3.786

Vicepreședintele „Partidului Nostru” Dumitru Ciubașenco consideră că Moldova se confruntă acum cu o concurență între Plahotniuc și Sandu pentru „atenția protectorilor lor vestici comuni, sau mai exact – a celor americani”. În context, lupta împotriva dictaturii lui Plahotniuc a trecut pe planul secund, iar în locul consolidării mișcării protestatare și a opunerii reale, Maia Sandu încearcă să obțină „o poziție mai convenabilă înaintea alegerilor parlamentare pentru tratativele ulterioare”, consideră Dumitru Ciubașenco.

Vicepreședintele „Partidului Nostru” a amintit că ultimul protest comun fără geopolitică, la care au participat diferite partide, a avut loc la 20 iulie 2017, atunci cînd a fost adoptat sistemul mixt de vot. După aceasta însă, la solicitarea Maiei Sandu protestele au încetat, iar cei de dreapta s-au întors la retorica de dezbinare a mișcării protestatare. Mai mult ca atît, la 20 noiembrie anul trecut, PAS și Platforma „DA” au semnat acordul de colaborare, în care Maia Sandu și Andrei Năstase s-au obligat să nu colaboreze cu alte formațiuni printre care și „Partidul Nostru”.

„Ultimul protest a fost pe 20 iulie anul precedent”, spune Dumitru Ciubașenco, „atunci cînd a fost adoptat sistemul de vot mixt în Parlament”. „Atunci șase formațiuni politice s-au unit împotriva sistemului mixt. Am ajuns la un numitor comun. Am convenit să nu discutăm despre geopolitică, despre viziunile noastre, luptăm împotriva sistemului mixt, împotriva lui Plahotniuc – acesta a fost numitorul comun. După 20 iulie noi credeam că va fi un oarecare alt protest, dar ei s-au separat de noi. Ulterior, am aflat că aceasta a fost solicitarea Maiei Sandu. Ea refuză categoric să aibă de a face cu „Partidul Nostru”, Partidul Comuniștilor, Petrenco… Pe 20 noiembrie Sandu a semnat cu Platforma „DA” acordul de colaborare. Acolo, în articolul șase, este indicat că PAS și PPDA se obligă să nu colaboreze formal sau informal, public sau secret, pînă la alegeri sau după, cu formațiunile oligarhice sau antieuropene. Iar între paranteze sînt enumerate partidele, inclusiv „Partidul Nostru”. Nu este corect – cu siguranță nu sîntem un partid oligarhic și nu sîntem un partid antieuropean. Da, avem anumite viziuni sceptice, dar nu pledăm împotriva Europei”, a declarat Dumitru Ciubașenco.

Cît ține de protestele privind anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău, Dumitru Ciubașenco a atras atenția asupra faptului că la acestea au participat cel puțin doi vicepreședinți ai „Partidului Nostru”. Organizatorii însă i-au ignorat și nici nu le-au propus să susțină discursuri. Iar toate îndemnurile de consolidare, vociferate de Andrei Năstase, nu sînt confirmate prin acțiuni concrete, consideră Dumitru Ciubașenco.