Partener de moarte in bussines. Plahotniuc pune in joc libertatea unui om de afacere grav bolnav, impunindu-l pe acesta sa-l defaimeze pe Usatii

02 Decembrie 2016 2.578

Spre sfîrșitul săptămînii televiziunile afiliate lui Plahotniuc, au încercat să arunce în societate un produs dubios, care din anumite motive a fost considerat drept o ”bombă” informațională împotriva lui Renato Usatîi. Este vorba de businessmanul Leonid Volneanschi, fondatorul complexului comercial Elat, unul dintre primii deschiși în Moldova.

Volneanschii nu a apărut în fața publicului de mai mult timp, deoarece deja cîțiva ani trăiește cu familia în Israel, unde se află sub tratament. Leonid Volneanschii suferă de cancer. Cu toate acestea, este evident că nu doar din cauza asta, discuția cu așa numitul jurnalist, a fost dificilă pentru el. Balacci într-un mod constant încerca să-l impună pe interlocutorul său să-l învinuiască pe Usatîi, însă fără succes. Discuția a avut loc într-o cameră, care semăna mai mult unei camere de interogare. În interviu n-a fost declarat nimic nou, doar faptul că Volneaschii a colaborat cu Gorbunțov și în 2011 a fost la ziua de naștere a lui Usatîi. Spre sfîrșitul interviului chiar s-a scăpat cu vorba despre comanditari. ”Sper că acum problemele mele se vor termina”, a declarat el, evident, avînd în vedere nu doar sănătatea sa.

Joi seara Veceslav Balacci și ”analistul” Victor Gurău au încercat să iasă din situația creată. Astfel, în direct la Publika TV a fost compus un întreg roman.

Renato Usatîi a comentat interviul lui Volneanschi vineri seara: ”Mi-a fost greu să urmăresc interviul lui Volneanschii. Într-adevăr ne cunoaștem aproape 17 ani. Eu înțeleg, de ce el a fost impus, de ca a fost ales în calitate de martor. El a depus și mărturii împotriva mea în procuratură”.

În contextul lui Volneanschii, Usatîi a declarat că ”Leonid Iacovlevici o fost un businessman prosper”.

”Însă el a găsit un partener nepotrivit – pe Gorbunțov, din această cauză are acum un dosar penal. Gorbunțov, cînd a fost proprietarul ”Universalbank”, i-a propus să semneze un document. Gurbunțov a procedat astfel de mai multe ori în Rusia, nu doar în Moldova. Ca urmare, pe numele lui Volneanschii au fost alocați bani, însă el susține contrariul – banii au fost furați de către Gorbunțov”, a spus Usatîi.

”Leonid a spus adevărul, privind faptul că în 2011 a fost la ziua mea de naștere în Moscova, unde a făcut cunoștință cu mai mulți prieteni ai mei, care nu au nici o legătură cu nici cu gruparea criminală ”Solnțevscaia”, nici cu ”lunaia” ș.a.m.d Tot atunci el a făcut cunoștință cu Plahotniuc. Desprea această el a uitat să spună în interviu”, a declarat liderul ”Partidului Nostru”.

Primarul de la Bălți a dezvăluit cauza acestui interviu: ”Pe data de 8 decembrie va fi ședința de judecată. Judecătoria Buiucani probabil va anunța decizia în privința lui Volninschii. Procurorii au cerut 10 ani pentru escrocherie, legată de ”Universalbank”. Și imediat l-au găsit pe Volneanschii, care de mai mulți nu a fost în Moldova. A fost adus, așezat, și ați văzut, că a vorbit cu jumătate de gură. A vorbit despre ceea, ce a ținut minte, pe alocuri greșește, dar Dumnezeu să-l judece”.

”Este important un alt lucru. Plahotniuc folosește omul, care se află într-o situație gravă, care trăiește în Israel și a trecut prin 20 sau 30 de chimioterapii în acești ani. Creditorii și foștii parteneri nu mai credeau că va supraviețui. Plahotniuc a ales un om, care din cauza stării sale de sănătate, poate mori în orice moment”, a susținut Usatîi.

”Astăzi am auzit că instanța a amînat pronunțarea deciziei cu un an, pentru a-l șantaja. Ați văzut că Balacci și Gurău au declarat că vor mai fi interviuri cu Volneanschii. Evident că acest interviu ni i-a plăcut lui Plahotniuc, deoarece nimic nu e clar”, a conchis Usatîi.