Bălți, auditul la „Apă-Canal” și Spitalul clinic municipal: Daune de zeci de milioane și firme-fantomă

05 Iulie 2016 1.036

Viceprimarul Igor Șeremet a relatat într-un interviu pentru BTV că în timpul apropiat vor fi prezentate rapoartele privind auditul la „Apă-Canal” și la Spitalul clinic municipal Bălți. Acesta și-a exprimat încrederea că conform rezultatelor verificărilor vor fi luate nu doar măsuri cu caracter organizatoric, dar și intentate dosare penale.

 

Igor Șeremet:

„La etapa actuală se apropie de sfîrșit auditul la alte trei întreprinderi municipale. Cel mai complicat audit are loc la „Apă-Canal”. Această întreprindere prezintă o schemă tipică, clasică de delapidare a resurselor financiare din contul consumatorilor. Deja acum verificările au depistat sume enorme care se spălau prin firme-fantome. În toate schemele sînt implicați angajați-cheie ai „Apă-Canal”, care au activat mulți ani în domeniu. Aici este și administrația, și contabilitatea. Dar și funcționarii mai mici aveau din ce se hrăni la această întreprindere. Aici schemele erau mai simple și mai banale. De exemplu, era furat combustibilul. Sînt convins, că în urma acestui audit vor fi intentate dosare penale”.

Deschizînd unele paranteze ale auditului care are loc la Spitalul clinic municipal, Șeremet a informat despre descoperirea daunei bugetului de stat în mărime de 70 de milioane de lei.

Igor Șeremet:

„La spital, auditul este la etapa finală. S-a stabilit că prin fondul medical au fost scoase 70 de milioane de lei. Organele de drept sînt obligate să reacționeze la toate faptele identificate. Este vorba despre banii cetățenilor noștri, locuitori ai nordului Moldovei, mamelor și taților noștri, buneilor. Din aceste resurse putea fi reînnoit, cel puțin, echipamentul și desfășurată reparația la Spitalul clinic municipal”.