“BĂLȚI VA DEVENI O PLATFORMĂ DE COOPERARE ÎNTRE AGENȚII ECONOMICI DIN NORDUL ȚĂRII ȘI PARTENERII EXTERNI”. RENATO USATÎI A PARTICIPAT LA DESCHIDEREA CONSULATULUI ONORIFIC AL AUSTRIEI LA BĂLȚI

29 Octombrie 2019 972

Zi importantă la Bălți, acolo unde a fost inaugurat Consulatul Onorific al Austriei. La ceremonie au luat parte reprezentanți ai Ministerul austriac de Externe, ambasadorul acestei țări la noi, Christine Freilinger, episcopul Diecezei Romano-Catolice de la Chișinău, Anton Coșa și alți oficiali. Înalții oaspeți au menționat că pe lângă intensificarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Republica Austria, diplomația austriacă își propune să contribuie la iniţierea unor noi proiecte comune în domeniul economic, investiţional şi cultural.

Anume pe acest aspect mizează, în special în Nordul țării, și primarul ales al municipiului Bălți, prezent la evenimentul de deschidere a consulatului.

Renato Usatîi a declarat în luarea sa de cuvânt că “Inaugurarea instituției este un semnal foarte bun pentru Primăria municipiului Bălți și pentru toți cetățenii, și sperăm că va fi și o platformă pentru o colaborare deschisă între agenții economici din municipiul Bălți și cei din Nordul țării cu orașele din Austria”, a spus Usatîi, convins că decizia de a deschide Consulatul Onorific anume în municipiul Bălți este legată și de faptul că Primăria din oraș este considerată, deja al treilea an, cea mai transparentă din țară.

Consulul onorific, Veronica Malcoci, a subliniat la rândul său că perioada care urmează va fi una de colaborare fructuoasă în mai multe domenii.

“Cred că este cazul, așa cum a spus și domnul primar, să dezvoltăm relațiile pe sectorul economic, social, cultural, între Republica Moldova și Republica Austria și sunt sigură că urmează foarte multe proiecte interesante”.

Primarul ales al municipiului Bălți a ținut să precizeze că în perioada următoare se va axa mult și pe problemele tineretului, iar prezența diplomației austriece în oraș va deveni un sprijin important în lansarea proiectelor educaționale dedicate acestora.

“Eu am și un mesaj din partea mai multor tineri cu care am discutat recent și care speră foarte mult că acest Consulat va contribui la stabilirea unei relații între tineretul din municipiul Bălți și tineretul din Republica Austriacă deoarece, ei cu părere de rău, în ultimii 20 de ani, spun că sunt cei mai uitați, nu doar în Bălți, ci și în RM. Vom realiza proiecte frumoase dedicate tinerilor, învățământului în general, pentru ca sunt sigur că prezența dvs aici îi va apropia mult”, a spus Usatîi.

Evenimentul de astăzi poate fi considerat, de fapt, o redeschidere a consulatului, care a mai activat la Bălți între anii 1840-1908.