Auditele la întreprinderile municipale din Bălți: Cum, grație lor, s-au schimbat principiile de lucru

05 Iulie 2016 863

Viceprimarul Igor Șeremet numește una dintre principalele sarcini care au fost realizate în ultimul an, înlocuirea principiilor muncii la întreprinderile municipale din Bălți. În mare, pentru rezolvarea acestei sarcini au ajutat auditele realizate la inițiativa lui Renato Usatîi. Acestea nu doar au scos la iveală încălcările admise de guvernarea precedentă, dar și au majorat eficiența muncii.

În speță, după desfășurarea de toamna trecută a primelor audite la întreprinderile municipale Locativ-comunală, Reparații și construcție a drumurilor și Amenajare și Înverzire a început procesul de reformare a activității acestora.

 

Șeremet:

„După desfășurarea auditului la trei întreprinderi (ÎI Locativ-comunală, Reparații și construcție a drumurilor și Amenajare și Înverzire) și transmiterea dosarelor către organele competente a început procesul de reformare a activității acestora. În primul rînd aceasta vizează potențialul uman. Dacă omul anterior a fost implicat în scheme frauduloase, este înlocuit. Schimbăm oamenii – reînnoim infrastructura întreprinderii. De la întreprinderi pleacă cei care au activat doar în interesele lor personale. Scopul nostru este să completăm aceste unități cu specialiști competenți, care le vor dezvolta. De asemenea, principiul activității în serviciile clienți. De exemplu, la ÎI Direcția locativ-comunală a fost răspîndită practica cînd doar în acte se menționa că lucrările, acoperite de tarif, sînt executate, iar în fapt totul a fost exact invers. Muncitorii Direcției au demonstrat actul lucrărilor executate, iar locatarii spuneau că nimic nu a fost făcut. A fost înlocuit principiul distribuirii resurselor la ÎI Direcția locativ-comunală. A fost stabilită o abordare punctuală. Sînt numiți responsabili pentru adrese. Sînt cunoscute toate nuanțele infrastructurii casnice, precum și procentul plății conform tarifului. Imediat după transferul resurselor de la locatari, se planifică lucrările pentru următoarea lună pe o adresă concretă”.

Principiile de reformare a muncii se atestă la toate întreprinderile municipale

„Este dusă contabilitatea plîngerilor și dorințelor consumatorilor. Specialiștii împărțesc plîngerile în două categorii: extreme și actuale. În primul rînd au loc lucrările incluse în primul grup. Anterior însă, oamenii achitau tariful la Direcția locativ-comunală în speranța că lucrările vor fi efectuate pe adresa lor, iar conducerea întreprinderii îndrepta resursele în primul rînd spre necesitățile întreprinderii, nu a oamenilor”, a declarat Igor Șeremet.

Viceprimarul, de asemenea a spus despre ceea că, odată cu primirea împuternicirilor de către echipa nouă, a avut loc activitatea cu acordurile de creditare, încheiate pînă în vara anului 2015.

Șeremet:

„Noua conducere a reușit să micșoreze ratele procentuale la creditele care au fost luate în anii precedenți. Toți activau în interesul orașului. În loc să se dezvolte, întreprinderile municipale lichidau datoriile. A fost micșorată rata procentuală a creditului pentru Depoul de troleibuze. Procentele au fost micșorate și la creditul luat de Direcția locativ-comunală în cadrul proiectului de eficiență energetică. Toate aceste credite au fost luate în condiții dubioase și au adus daune economiei municipiului”.