Audit la Spitalul clinic municipal din Bălți: cifre fantastice de prejudiciu

05 Aprilie 2016 1.007

Spitalul clinic municipal este o instituție ca și cum a bălțiului, dar ca și cum nu. Clădirea și pămîntul – este la balanța Primăriei, dar iată personalul se subordonează Ministerului Sănătății, care se află departe. De aici și sentimentul de impunitate – comunică postul de televiziune BTV. Viceprimarul de Bălți, Igor Șeremet încearcă să explice cifrele fantastice ale prejudiciului, care au fost scoase la iveală de un audit desfășurat la inițiativa lui Renato Usatîi. Marți, adjunctul primarului s-a împărțit cu telespectatorii BTV cu rezultatele preliminare ale verificărilor.

 

Este vorba despre scheme cu așa-numitele medicamente compensate. Aceste preparate, care în teorie au fost deja achitate de pacienții care și-au procurat poliță de asigurare medicală obligatorie. În practică însă, realitatea este alta: în loc să ofere gratuit pastile oamenilor, aceștia sînt trimiși la farmaciile din apropiere după analoage costisitoare, explicînd că medicamente compensate nu sînt la dispoziție. Cu toate acestea, conform actelor, ele trebuie să fie. Firmele care au cîștigat tenderele pentru livrarea acestora susțin că le-ar fi livrat. Iarăși, conform documentelor. Igor Șeremet consideră că aici nu s-a trecut fără de „otkat-uri”.

Adjunctul primarului a atins și o altă temă. Recent acesta a vizitat personal spitalul, văzînd în ce condiții oamenii sînt nevoiți să se trateze. În discuțiile cu pacienții pentru a cîta oară la suprafață a apărut tema veche: fără bani în spital nu se rezolvă nimic. În opinia lui Șeremet conducătorii de vîrf ai spitalului au creat o mașinărie de corupție care îi macină pe toți la rînd: banii sînt luați și de la cei care pot plăti, și de la bătrîni, care nu sînt în stare să o facă. „Rudele ajută, doar în joc este pusă viața omului”, comentează Șeremet.

Primarul adjunct îndeamnă toți pacienții spitalului care s-au confruntat cu estorcarea de bani sau lipsa medicamentelor compensate să se adreseze cu plîngeri la primărie. Totodată, postul de televiziune BTV anunță că orășenii și oaspeții capitalei de nor pot relata despre peripețiile lor medicale la numărul de telefon 0 (231) 88 155.