Audit la „Apă-Canal” Bălți: Tot ceea ce știați despre Gospodăriile locativ-comunale, o să vă pară „jocuri copilărești”

22 Iunie 2016 772

Întreprinderea municipală „Apă-Canal Bălți”, în cadrul căreia în aceste zile are loc un audit la solicitarea lui Renato Usatîi, se pare, bate toate recordurile privind încălcările depistate.

Despre multe spune deja ceea că contabilul întreprinderii s-a prins atunci cînd a încercat să scoată actele din clădire. Auditorii deocamdată nu dezvăluie toate informațiile – procesul nu este încheiat, dar unele detalii au fost descrise de viceprimarul de Bălți Igor Șeremet. Pentru a evita un eventual șoc, vom împărți informațiile în cîteva știri. De această dată – despre cîtă apă a fost livrată orașului Bălți de compania „Acva-Nord” și cîtă respectiv a ajuns ulterior la stația de epurare prin sistemul de canalizare.

„Diferența este dublă”, spune Igor Șeremet. Schema distribuirii apei „surplus” abia se investighează, dar există o dovadă expresivă: la stația de epurare a ajuns de două ori mai multă apă decît a venit în oraș de la „Acva-Nord” conform contorului, iar acești parametri împărțiți în timp nu se deosebesc nici pe timp de ploaie, nici pe timp însorit. Pe orice vreme, din Bălți se varsă semnificativ mai multă apă, decît ajunge în oraș.
Deocamdată este prematur de vorbit despre un complot între conducerea „Apă-Canal” și „Acva-Nord”, pentru că „surplusul” de apă posibil era extras din fîntînile arteziene, dar statistica nu poate să nu ducă la suspiciuni.

„Astăzi se examinează atît documentele, intenționat confuză, cît și însuși sistemul de alimentare cu apă din oraș. Trebuie să vedem de unde venea „surplusul” de apă și cine se folosea de ea. Astăzi pot doar să spun că la Bălți există agenți economici care se alimentează nu conform contorului, dar prin așa-numita rată de acumulare, foarte profitabilă după un anumit prag de consum”, spune Igor Șeremet.
Dacă se împărțea acest venit între mediul de afaceri și conducerea „Apă-Canal”, care s-au grăbit să plece în concediu, urmează să fie scos la iveală și demonstrat de investigația oamenilor legii, dacă desigur aceasta va avea loc. Istoria recentă cu arestarea, iar mai apoi eliberarea sub arest la domiciliu a concesionarilor sistemului bălțean de canalizare, spune despre faptul că schema de alimentare cu apă și canalizare este menținută și apărată de reprezentanții regimului de guvernare din Moldova.