Asistent medical în secția cu pacienți COVID-19: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor
Sistemul de sănătate se confruntă cu multe dificultăți, însă, în ultimele luni, cele mai mari probleme sunt cauzate de noul coronavirus. Este opinia lui Gheorghe Butuc, student în anul VI la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care în această perioadă complicată de pandemie lucrează alături de medicii din secția de reanimare a Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău. Declarațiile au fost făcute în cadrul proiectului “Poduri de colaborare”, lansat de către unul dintre membrii și liderii Partidului Nostru, Ilian Cașu.
Tânărul specialist spune că foarte mulți oameni ignoră recomandările medicilor și nu respectă măsurile de autoizolare sau carantină.
”Cea mai gravă problemă este că unii pacienți nu conștientizează cât de periculoasă este contaminarea cu COVID-19 și ajung la noi când nu mai pot fi salvați. Ei nu înțeleg cu adevărat severitatea bolii și cât de mult îi poate afecta. Dacă ar trece prin ceea ce trecem noi când facem tot posibilul ca să-i salvăm, poate atunci se vor gândi de două ori înainte să țină petreceri sau să se îmbulzească prin magazine”.
Gheorghe Butuc este de părere că pentru o mai bună gestionare a crizei provocate de pandemie, instituțiile statului ar trebui să elaboreze un program de informare mai explicit despre COVID.
”Mă refer la monitorizarea tuturor paturilor pentru pacienții care ajung în secția de terapie intensivă. Noi, medicii, avem nevoie de o listă, pentru a cunoaște care instituție medicală este plină sau în care mai sunt locuri. Astfel vom putea gestiona mai ușor situația, vom ști unde poate fi plasat pacientul. Deși în urma donațiilor de peste hotare suntem dotați cu tot echipamentul necesar pentru tratarea pacienților, mă refer inclusiv la aparate de ventilație artificială a plămânilor, spitalele noastre au nevoie de generatoare electrice, deoarece foarte des se produc pene de curent și în asemenea cazuri nu putem face față.”
Invitatul lui Ilian Cașu a vorbit și despre lipsa acută de personal în instituțiile medicale.
”Mulți colegi medici s-au infectat cu COVID-19, iar restabilirea este anevoioasă. Chiar și după ce s-au tratat, ei simt datoria de a reveni la muncă, însă nu au forțele necesare. Sistemul respirator nu le este restabilit până la capăt, iar masca, care trebuie purtată permanent, îi deranjează să lucreze. Tura în secția de reanimare durează 24 de ore. Noi muncim 4 ore echipați în costume de protecție, apoi 4 ore ne odihnim. Mai mult nu putem lucra, deoarece activăm în zona cu risc sporit de contaminare și după 4 ore nici costumul nu ne mai poate proteja. Te sufoci și vrei, pur și simplu, să scoți capul pe geam și să respire normal. Ieșim epuizați din tură, astfel încât putem dormi și 16 ore în prima zi liberă. Te trezești și ai mai dormi, dar știi că mai ai o zi și începe o nouă tură.”
Gheorghe Butuc susține că medicii sunt obosiți, dar înțeleg responsabilitatea care cade pe umerii lor și continua să-și facă munca cu dăruire. Motivația personalului medical și moralul lor scade însă atunci, când observă că populația nu respectă recomandările autorităților.
”Dorim ca munca noastră să fii apreciată nu doar doar prin remunerări financiare, ci și prin înțelegere din partea societății. Mă refer la acei care se îmbulzesc prin magazine sau transportul public și nu respectă regulile anti-pandemie. Această iresponsabilitate doare cel mai mult. Nu se vede respectul față de profesia noastră. Acelor oameni le pot spune doar că atât timp cât ei nu au grijă de sănătatea lor, să nu se aștepte că altcineva va avea mai mare grijă. Noi mereu ne străduim să facem tot posibilul pentru a salva vieți, însă sunt cazuri când suntem neputincioși.”
Proiectul „Poduri de colaborare” a ajuns la a treia ediție și a devenit o platformă de analiză și dezbateri cu experți din diferite domenii a celor mai grave probleme din societatea moldovenească.
Ultimele evenimente