Alexandru Severin, primarul or.Fălești: Să transformi un oraș înseamnă să parcurgi o bucată mică din drum, noi, cetățenii Republicii Moldova, avem de transformat o țară
Făleşti – orașul care își respectă locuitorii și tinde să le ofere cele mai bune condiții de trai. Este prioritatea numărul unu a lui Alexandru Severin, primarul localității. Aflat la primul mandat, domnul Severin și echipa sa de la Primărie au reușit să plaseze orașul în top trei cele mai transparente localități din Moldova, alături de municipiul Bălți, care se află pe primul loc, fiind urmat de Capitală.
Domnule Severin, să urci în top trei cele mai transparente localități din țară, încă în primul an de mandat, este o realizare extrem de importantă și lăudabilă. Spuneți-mi, vă rog, ce altceva ați dus la îndeplinire de când ocupați fotoliul de șef al administrației publice locale a orașului Fălești?
În această perioadă, deloc ușoară de un an și jumătate, au fost inițiate și s-au derulat investiții fără precedent în istoria orașului Fălești, după cum urmează:
- Cel mai important proiect, aflat în derulare, vizează “Reabilitarea și extinderea sistemului de aprovizionare cu apă în or. Fălești”, cu valoarea contractului de antrepriză care se cifrează la 35,60 milioane lei, finanțat de UE.
- Un alt proiect, la fel, aflat în plină desfășurare, este “Reparația, demolarea și construcția unor blocuri la Grădinița Nr.10 din or. Fălești”, cu valoarea totală a investițiilor de 6 milioane lei, finanțat de Ambasada SUA din RM.
- Un alt proiect, aflat la ultima fază de semnare a contractului de finanțare, este “Călător pe Meridiane Culturale”, cu valoarea investițiilor de 11,90 milioane lei, finanțat de UE.
- Încă un proiect de succes realizat este “Reparația blocurilor sanitare și alimentare la grădinița Nr.10, grădinița Nr.12 și conectarea sistemului de încălzire a grădiniței Nr.8 la rețeaua de gaze naturale”. Valoarea totală a investițiilor este de 1 milion de lei, asigurat de Guvernul României (FISM)
- Am reușit să bifăm, de asemenea, proiectul care se referă la “Reamenajarea zonei de agrement Parcul central orășenesc”, cu valoarea investițiilor de 2 milioane de lei. Jumătate de milion din acești bani ne-a fost oferit de Fundația “Renato Usatîi”, iar restul, din bugetul local.
- Suntem bucuroși că am reușit să le oferim făleștenilor trotuare noi, asigurate în cadrul proiectului ,,Construcția și Amenajarea trotuarelor pentru pietoni din or. Fălești“, cu valoarea investițiilor de 1 milion de lei. 200 de mii de lei din sumă a venit iarăși din partea Fundației “Renato Usatîi”, iar ceilalți, din bugetul local.
- Oamenii din Fălești și-au dorit foarte mult drumuri de calitate, ceea ce au și primit. În construcția și reparația drumurilor locale din or. Fălești au fost investite 5 milioane de lei din bugetul local.
Ați făcut lucruri multe într-o perioadă de timp relativ scurtă…
Da, dar, să transformi un oraș înseamnă să parcurgi o bucată mică din drum, noi, cetățenii Republicii Moldova, avem de transformat o țară.
Care este principala sursă de finanțare a proiectelor implementate?
Dacă e să facem o analiză a proiectelor aflate în derulare și a celor care au fost implementate, în această perioadă de mandat, putem cu certitudine confirma că sursa principală de finanţare sunt fondurile externe atrase din Uniunea Europeană și prin intermediul Ambasadei Statelor Unite din RM. Totodată, o sursă importantă de finanțare este bugetul local, dar care, din păcate, nu ne oferă prea multe posibilități pentru a realiza investiții majore.
Ce idei mai aveți pentru a le oferi cetățenilor din Fălești servicii de calitate?
Idei pentru a le oferi cetățenilor servicii de calitate sunt multe, dar problema majoră cu care ne confruntăm este acoperirea sursei de finanțare. Totuși, o problemă foarte importantă pentru orășelul nostru este nivelul scăzut de acoperire a serviciilor de canalizare. Ținând cont de faptul că doar 47% din populație este conectată la sistemul de canalizare, ne propunem să construim rețele noi la nivelul microraionului Gara Fălești. Un prim pas în acest sens a fost făcut și s-a depus proiectul spre finanțare la Fondul Ecologic Național.
O altă problemă cu care se confruntă localitatea noastră este transportul public urban. Deoarece, la moment, transportul public este gestionat de un agent economic privat, care are în dotare microbuze vechi, ne propunem să identificăm parteneri sau surse de finanțare externă pentru procurarea și modernizarea transportului public.
Reușiți să convingeți mediul de afaceri să investească în Fălești?
Necătând la amplasarea geografică favorabilă a orașului, este foarte complicat să convingi agenții economici să investească aici, acasă, în localitate. Pentru a-i motiva este nevoie de susținerea statului, îmbunătățirea infrastructurii rutiere și stoparea migrației. Cu regret, nu totul depinde de noi, primarii. Iar guvernele pe care le-am avut s-au ocupat cu ce vrei, numai nu cu ce trebuie. Avem nevoie de strategii și politici sociale de dezvoltare a țării. Știm că s-au făcut astfel de proiecte, dar toate au rămas pe hârtie, pentru că au fost întocmite doar cu scopul de a unge ochii partenerilor străini. În realitate, dacă nu am mai face noi, primarii, câte ceva, cu ajutor din exterior, viața s-ar opri în loc definitiv în Moldova.
Și totuși ce investiții s-ar mai putea face în oraș?
Orice oraș trece prin schimbări, se transformă și se adaptează necesităților actuale ale locuitorilor, astfel încât să aibă un nivel cât mai ridicat de servicii calitative. Ținând cont de necesitățile cetățenilor, în agendă mai sunt proiecte foarte necesare orașului, cum ar fi: renovarea stației de epurare, care va proteja mediul înconjurător și amenajarea zonei de agrement; lacul Comsomolist care va deveni o zonă confortabilă de petrecere a timpului liber. Este evident că pentru asemenea proiecte sunt necesare investiții mari, dar la moment nu putem miza pe susținerea statului și suntem în căutare de fonduri de finanțare externă.
Cum calificați colaborarea cu consilierii orășenești și cei raionali?
Cu Consiliul orășenesc am o relație bună, în ciuda faptului că am o opoziție destul de puternică, însă, de fiecare dată când a fost vorba de a face ceva pentru comunitate, cu toții au fost de acord, înțelegând că, de fapt, acesta este rolul nostru, în calitate de aleși locali. Ce ține de Consiliul raional – o colaborare total pe invers, niciun sprijin în realizarea proiectelor propuse. Din păcate, conducerea raionului oferă suport și dă curs proiectelor doar după criteriile politice, uitând că au fost aleși să muncească în folosul cetățeanului.
Ce schimbări ați face în legislație pentru ca primăriile să obțină pârghii reale, inclusiv financiare, pentru a rezolva problemele comunităților?
O problemă majoră cu care ne confruntăm la nivel local este Legea privind achizițiile publice, care trebuie modificată urgent. Întâlnim dificultăți și din cauza Legii privind cumpărarea, vânzarea și darea în arendă a terenurilor publice. Documentul trebuie să conțină criterii clare și fixe referitor la calcularea suprafeței și a plății pentru a nu defavoriza bugetele locale. Mai există birocratizarea excesivă a unor procese. Spre exemplu, dacă trebuie să tăiem un copac, pentru că e bătrân și prezintă pericol, trebuie să fac un adevărat maraton pe la Consiliul local, Inspectoratul Ecologic, zeci de birouri unde trebuie să duci zeci de hârtii… un traseu întreg. Birocrația ne ucide. Totul se poate rezolva cu un pic de voință și două grame de putință, numai de-ar exista.
Treburile administrative ne omoară timpul și nouă, cetățenilor de rând. Dar pe lângă asta, există o sumedenie de alte motive pentru care mulți își doresc să plece din țară. Este îndreptățită această nemulțumire a oamenilor față de statul Republica Moldova?
Da. Consider că această nemulțumire este îndreptățită. Oamenii sunt dezamăgiți și obosiți să asculte promisiunile electorale goale, venite de la practic aceleași personaje. Eu nici nu-mi imaginez cu ce ochi se afișează din nou în fața țăranilor acei politicieni care au fost de mai multe ori la guvernare și au putut să schimbe viața oamenilor, așa cum le-au promis, de altfel, în alte campanii, dar nu au făcut-o, fiind preocupați să fure ca să-și mărească averile. Toți s-au făcut gospodari după ce au pus mâna pe ciolan. Cred că majoritatea indivizilor care constituie clasa politică au pierdut bunul simț și, de fapt, au uitat de problemele oamenilor. S-au cățărat atât de sus încât au uitat cum se trăiește jos. Oamenii de rând rămân cu problemele nerezolvate și cu speranța într-un un trai bun. Dar eu sunt convins că schimbarea se va face în curând prin înlocuirea actualei puteri cu oameni harnici, pricepuți, vrednici să ne conducă țara. Nu poate Dumnezeu să uite de acest popor și să-l lase atâția ani în bătaie de joc.
Ultimele INTERVIU