Alexei Martînov: Atacurile lui Dodon asupra primarului de Bălți au avut efect invers celui intenționat

02 Iunie 2020 700

Atacurile pe care Igor Dodon încearcă să le facă asupra primarului de Bălți și liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, atât în țară cât și în afara ei, au căpătat un efect invers celui intenționat. Și asta pentru că, în acest moment, ratingul politicianului din opoziție l-a depășit pe cel al șefului statului. Opinia aparține directorului Institutului Internațional al Statelor Noi și expertului pentru spațiul post-sovietic, Alexei Martînov, și a fost exprimată la emisiunea “Бывшие”, în traducere “Foștii” de la postul rusesc de radio Vesti FM.

Moderatorul emisiunii, istoricul Armen Gasparean, a amintit cele mai recente date sociologice care arată că dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, Renato Usatîi ar ieși în turul doi alături de Maia Sandu, iar Dodon ar ocupa locul trei la această întrecere. “Sunt tendințe sociologice. Într-adevăr, Maia Sandu ia aproximativ 35%, iar locul doi îl ocupă primarul de Bălți, Renato Usatîi, care în ultimul timp este foarte activ în spațiul public. Are apariții cu viziuni destul de interesante și originale”, a subliniat Martînov.

Politologul este convins că toată campania îndreptată împotriva lui Usatîi la comanda lui Dodon a căpătat un efect invers.

“Cred că un rol important în creșterea ratingului lui Usatîi au jucat atacurile asupra sa făcute la insistența lui Dodon, atât în interiorul cât și în afara țării. “Lovituri” au fost aplicate și în Rusia, în anumite sfere ale business-ului, în Moldova se încearcă să fie pus într-o lumină proastă, iar asta nu a făcut decât să capete efect invers celui intenționat, pentru că oamenii văd ce se întâmplă, îl cunosc pe Usatîi și înțeleg că presiunile și acuzațiile care se fac sunt false.”

În același timp, Martînov a atras atenție că Dodon nu are niciun potențial aliat printre candidații la fotoliul de șef de stat.

“Dodon s-a certat cu toată lumea și dacă aruncăm o privire peste lista de candidați, aproximativ 10 persoane, nu este clar cu cine s-ar putea coaliza. În afară de oamenii lui Plahotniuc, nu are cu cine să se înțeleagă”, a mai spus Martînov.

Pe de altă parte, politologul rus a sugerat că ceilalți candidați ar putea conveni asupra unor acțiuni comune îndreptate împotriva lui Dodon: “A avut atâta minte să se certe cu toți, încât acum ceilalți pot face o înțelegere împotriva lui, situație absolut posibilă.”