Alegerile parlamentare anticipate POT fi declanșate în lipsa unui guvern pe deplin funcțional. Explicația lui Ilian Cașu

29 Decembrie 2020 1.525

Alegerile parlamentare anticipate pot fi declanșate în lipsa unui guvern pe deplin funcțional. O spune Ilian Cașu, unul dintre liderii Partidului Nostru, în cadrul emisiunii Ora Expertizei, de la Jurnal TV. În opinia politicianului, vacuum-ul de putere nu poate fi un obstacol în calea unui nou exercițiu electoral, având în vedere că instituțiile statului pot activa în lipsa unui ministru sau altul. Potrivit lui Cașu, partidele care cer mai întâi învestirea unui nou guvern, înaintea alegerilor parlamentare anticipate, de fapt, nici nu-și doresc un nou Legislativ, pentru că vor să rămână cât mai mult timp la putere.

Când aveam un guvern cu competențe depline și ministra Sănătății a dispărut din spațiul public, după ce a primit ordinul Gloria Muncii, în plină pandemie, pentru câteva luni, lucrul ăsta a schimbat ceva? Dacă avem un guvern cu competențe reduse sau un guvern care este doar în exercițiu și nu…pentru cetățeanul de rând nu este nicio diferență. Guvernul Chicu, în pandemie, doar a colectat taxe și plăți pentru servicii comunale pe care le-a distribuit în salarii și pensii, mai mult n-a făcut nimic. Sunt reticent față de sperietoarea “criză politică de proporții” pentru că cetățenii RM, chiar și în aceatsă situație de criză, s-au descurcat aproape singuri. N-am avut ca în Austia sau Germania unde au fost plăți compensatorii pentru cei care șu-au pierdut locul de muncă. adică, cu guvernul Chicu sau fără, situația nu se schimbă. De fapt, un guvern trebuie, prin eforturi, să îmbunătățească viața cetățenilor, lucru pe care nu l-am avut“, a spus Cașu.

Ilian Cașu consideră că se vadea cu adevărat ce formațiuni politice își doresc cu adevărat alegeri parlamentare anticipate dacă Maia Sandu va semna un decret de dizolvare a Parlamentului.

Avem o situație când, președintele Maia Sandu, dacă ei nu vor să facă o declarație că pleacă(n.r autodizolvarea legislativului), Maia Sandu emite un prim decret de dizolvare a Parlamentului și lasă ei să alerge în două labe, orice deputat, la Curtea Constituțională și să-l conteste“, a mai adăugat fruntașul Partidului Nostru.

Anterior, și unul dintre fruntașii PAS, Mihai Popșoi a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că cetătenii Republicii Moldova trebuie să scape de acest Parlament corupt. Un nou guvern trebuie votat doar după alegeri anticipate.

“Sunt mai multe căi pentru declanșarea anticipatelor: deputații să nu adopte nicio hotărâre, să nu fie ales un guvern timp de 3 luni sau să eșueze două încercări de desemnare a guvernului în timp de 45 de zile. Ar mai putea fi o opțiune discutată intens în spațiul public: autodizolvarea legislativuluii – e nevoie de opinia Curții Constituționale vis-a-vis de această opțiune. Sunt unii politicieni care doresc tărăgănarea declanșării alegerilor, dar acest lucru nu va merge”, a declarat Europei Libere Mihai Popșoi, unul din fruntașii PAS.

Amintim că ieri, 28 decembrie, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a desfășurat consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare privind situația politică curentă. „I-am întrebat pe deputați ce soluții au pentru țară. I-am întrebat cum văd ei ieșirea din criza politică și rezolvarea problemelor cetățenilor”, a menționat Președintele Maia Sandu.

Șeful statului s-a întâlnit cu deputații fracțiunii PSRM, cu cei ai fracțiunii PAS, cu cei ai fracțiunii Platforma DA, cu cei ai PDM, cu reprezentanții Partidului „ȘOR” și cu grupul parlamentar Pro Moldova. După discuția cu deputații, Sandu a spus că  urmează să-și prezinte viziunea cu privire la ieșirea din criza politică „în scurt timp”. 

“Am constatat că nicio fracțiune din parlament nu-și asumă că face parte dintr-o majoritate parlamentară care ar putea să susțină un guvern. Am constatat că toate pledează pentru anticipate, cu anumite nuanțe. Toate sunt de acord că acest parlament trebuie dizolvat și oamenii trebuie să aibă posibilitate să aleagă un legislativ nou, care să-i reprezinte. Voi veni în scurt timp cu soluția, calea pe care o văd eu pentru a ieși din acest impas politic și economic”, a precizat Sandu.