Motivele pentru care procurorul general trebuie să dispună încetarea anchetelor inițiate împotriva lui Renato Usatîi

19 Decembrie 2019 1.019

Procurorul general Alexandr Stoianoglo are toate motivele să dispună încetarea anchetelor penale inițiate împotriva liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Printre ele se numără numeroase încălcări procedurale și concluzia Interpolului, potrivit căreia președintele PPPN timp de câțiva ani a fost persecutat pentru convingerile sale politice. Despre aceasta, avocatul Ion Cerga a declarat astăzi la o conferință de presă.

„În mare parte, clienții mei sunt membrii Partidului Nostru. Și vreau să spun că deja în 2014 am început să opunem rezistență procurorilor și sistemului judiciar, care cu părere de rău selectiv se atârnau față de împuternicirile date lor prin lege”, a spus Cerga.

Avocatul a subliniat că deja în 2016, Procuratura și-a amplificat acțiunile îndreptate împotriva liderului Partidului Nostru. Potrivit lui Cerga, la inițierea urmăririlor penale, procurorii, deschis, au dat dovadă de o abordare selectivă, care permite numeroase încălcări procedurale.

Cerga a subliniat că după adoptarea de către Parlament a declarației privind recunoașterea caracterului captiv al statului nu a urmat nicio acțiune. 

„Există multe dosare care au fost recunoscute ca fiind politice de către organizațiile internaționale, vorbesc, în special, despre cazurile penale ale lui Renato Usatîi și Serghei Cosovan. Organizațiile internaționale au declarat că aceștia sunt persecutați pentru ideile politice pe care le au.”

Avocatul a subliniat că în acest caz “Codul de Procedură Penală spune că dacă există un act internațional prin care se constată încălcarea drepturilor omului acest lucru este mai presus decât opinia a demnitarilor naționali, mă refer la procurori și judecători. Procurorul general are motive să revizuiască toate dosarele considerate politice.”

Potrivit avocatului, în Moldova, în ciuda schimbării puterii, persecuția politică continuă: „Cazurile politice încă se află pe rol. Procurorii continuă să insiste asupra acuzațiilor, de parcă nici nu s-ar fi schimbat nimic vara aceasta.”

Reamintim că un dosar penal împotriva președintelui Partidului Nostru, Renato Usatîi, a fost intentat în toamna lui 2016 la comanda liderului de atunci al PDM, Vlad Plahotniuc. Ulterior, a mai fost pornită o anchetă, în care Usatîi era suspectat de tentativă de omor a bancherului negru Gherman Gorbunțov. Ambele dosare au fost pornite în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale.

Anchetele au servit drept motiv pentru autoritățile de la Chișinău ca să-l anunțe în urmărire internațională pe liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Cu toate acestea, câteva luni mai târziu căutarea a fost suspendată, pentru ca mai apoi să fie anulată complet, după ce Interpol a recunoscut persecutarea politică a lui Renato Usatîi.

Drept urmare, liderul Partidului Nostru a reușit să revină în Moldova abia în vara lui 2019, după ce oligarhul Vladimir Plahotniuc a fugit din țară.