Avocat: Fostul jurist al Partidului lui Plahotniuc va continua examinarea cazului lui Usatîi

24 Octombrie 2016 1.905

Instanța a respins solicitarea din partea apărării privind recuzarea judecătorului Sergiu Bularu, care în a fost juristul Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Despre aceasta a declarat avocatul liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, Ion Cerga, în cadrul ședinței de astăzi, în cadrul căreia a fost examinată solicitarea părții apărării.

„Nouă ni s-a refuzat recuzarea judecătorului care a analizat solicitarea procurorilor privind aplicarea măsurii preventive de arest în privința lui Renato Usatîi”, a declarat el, subliniind, că argumentarea deciziei judecătorului nu reflectă „ceea ce am scris eu în recuzare”, a declarat el.

Așa, avocatul lui Usatîi a subliniat că motivul pentru recuzarea judecătorului a fost acela că Bularu a refuzat să-l anunțe pe liderul „Partidului Nostru” privind ziua audierii, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a legislației. Pe lîngă asta, Cerga a subliniat că procuratura a încălcat drepturile clientului său, precum și îi crează piedici, refuzînd să prezinte materialele dosarului penal.

„Ei argumentează asta prin ceea că încă „nu e timpul” să-mi arare asta, chiar dată eu sînt în drept să cunosc temeiurile în baza cărora a fost intentat dosarul penal. Pot să spun una, că în premieră în Europa, un dosar penal este intentat de autoritățile țării în care nu a avut loc crima”, a încheiat el.

Avocatul, de asemenea a presupus că judecătorul sectorului Centru Sergiu Bularu, care a examinat cazul privind eliberarea ordinului de arest pe numele liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a primit indicații speciale „de sus”.

„Eu îl cunosc pe domnul Bularu ca pe un judecător obiectiv, dar, se vede, există careva argumente pe care eu nu le cunosc, anumite indicații. Aici eu nu mă pot implica, eu acționez în cadrul sistemului stabilit de lege. În baza legii au fost prezentate două recuzări: ținînd cont că judecătorul a refuzat să-l anunțe pe clientul meu oficial despre audieri cu cinci zile înainte și în legătură cu faptul că judecătorul și-a expus opinia”, a explicat apărătorul. Potrivit lui, procuratura încalcă drepturile lui Renato Usatîi, limitînd accesul avocatului la materialele cazului.