„Partidul Nostru” se curăță de trădători și oameni corupți

27 Iulie 2016 1.083

Ședința Consiliului național al formațiunii lui Renato Usatîi care a avut loc a decis să-i alunge din rîndurile sale pe cei care au trădat interesele alegătorilor

 

Orice formațiune politică cu un rating înalt, și mai ales, aflată la putere, așa ori altfel, se alege cu „lipitori”, departe de orice principii, dar siguri că un carnet de partid corect le oferă dreptul de a folosi puterea în scopuri proprii, egoiste. Iar inclusiv despre asta, a fost vorba la ultimile ședințe ale activelor de partid republican și de la Chișinău.

Cazuri cînd aleșii locali au pierdut încrederea alegătorilor și membrilor de partid, nu sînt atît de multe, dar de fiecare dată – sînt dureroase. Anume de aceasta există posibilitatea de a-i număra pe nume și raion pe cei care, în loc să crească încrederea electoratului față de „Partidul Nostru”, prin acțiunile lor discreditează partidul și echipa din care fac parte.

Tuturor acestora, președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, le-a propus să plece din propria dorință. Și a oferit garanții că este pregătit să achite daunele create localităților toate resursele care vor fi cheltuite pentru organizarea alegerilor locale noi, în caz de necesitate.

Florești

Una dintre cele mai neplăcute lovituri în spatele „Partidului Nostru” a dat-o primarul orașului Florești, Valeriu Ceapa. Pentru ca victoria la alegerile din această localitate de nord să o obțină „Partidul Nostru”, au lucrat sute și mii de activiști. Iar locuitorii din Florești au susținut candidatul „PN” pentru că sperau că „ai noștri” nu vor dezamăgi. „Ai noștri” n-au dezamăgit, dar pe toți i-a dus în eroare Valeriu Ceapa. Orășenii cu nedumerire urmăreau cum omul care în campania electorală spunea vorbe cu tîlc, se transformă în trîndav care acționează doar în interesele sale. Dezamăgirea și mai mare au avut-o, în primul rînd, susținătorii „Partidului Nostru” din raion. Pentru că ei simt propria responsabilitate pentru omul care l-au adus în funcția de primar. La urma urmei, incompetența primarului a trecut orice limită. La multe ședințe și adunări, locuitorii orașului aduceau multe exemple despre cum primarul Valeriu Ceapa nu-și îndeplinește obligațiunile de primar elementare, nu demonstrează nici capacități, nici dorință de a rezolva problemele orășenilor. S-a ajuns pînă acolo că acțiunile primarului intrau în contradicție cu legea. Drept rezultat, „Partidul Nostru” și-a retras susținerea pentru primarul Valeriu Ceapa și a pus ca sarcină fracțiunii „Partidului Nostru” din consiliul orășenesc Florești să înceapă procedura inițierii unui referendum local de revocare a acestuia din funcția ocupată.

În mai multe cazuri, unii consilieri locali care, înainte de alegeri demonstrau o dorință aprigă de a lucra în echipă, după alegerea lor au ocupat poziția de: „Pe mine m-a ales poporul și eu fac ceea ce vreau”. În unele cazuri, cînd situația din consiliul orășenesc sau raional depinde de fiecare vot, comportamentul lor este „vecin cu trădarea” – sau chiar depășește acest hotar. Ai convinge peste tot pe acești funcționari este inutil. De obicei, în jurul lor deja s-a legat un nor de interese meschine și intrigi în care acești locuitori ai „casa-mea-e-la-margine” au intrat pînă la urechi.

Glodeni

Exemple memorabile – comportamentul consilierului orășenesc Glodeni Leonid Ojog care, se pare, și-a imaginat că mandatul său de consilier este ceva de genul unei patente pentru activitate de întreprinzător individuală la ședințele consiliului. Membrii fracțiunii „Partidului Nostru” au constatat cu tristețe că acesta a preferat interesul personal în defavoarea intereselor societății.

Rezina

O situație asemănătoare a fost și în consiliul raional Rezina, unde alesul pe lista „Partidului Nostru” Alexei Popovici a rupt orice legătură cu formațiunea politică din care făcea parte. El nu doar că nu încerca să reprezinte interesele alegătorilor, dar și dăuna imaginii foștilor săi colegi în echipa de partid și a partidului la modul general.

Ocnița

În raionul Ocnița a fost constatat un șir întreg de incidente grave, care mărturisesc că conducătorii organizației teritoriale de partid ai „Partidului Nostru” nu au atras suficientă atenție selectării cadrelor la funcțiile eligibile. Trebuie să constatăm că încrederea alegătorilor și partidului au dezamăgit-o consilierul orășenesc Lazari Terzi, consilierul raional și orășenesc Vladimir Cozlovschi. Ajungînd în funcție, s-au dezis în totalitate de obligațiunile lor preelectorale și s-au auto-izolat de influența de partid și viceprimarul orașului Ocnița, Victor Atamaniuc, și vicepreședintele raionului Ocnița, Dumitru Costioglo.

Vulcănești

La Vulcănești, în legătură cu suspiciuni de luare de mită este pronunțat numele nu doar a unui simplu consilier, ci a președintelui consiliului orășenesc, Gheorghe Terzi. Acestă molimă nu a înconjurat nici capitala: pe numele consilierului local din Grătiești, Radu Caraman au apărut suspiciuni de comitere a actelor de corupție.
Iar împotriva lui Mihail Mitrofan, primarul satului Racovăț, raionul Soroca, au fost înaintate învinuiri de mașinații cu loturi de pămînt. „Partidul Nostru” vorbește sincer și deschis despre aceste probleme, deoarece ele sînt imposibil de rezolvat avînd frica de „a scoate gunoiul din casă”.

Nimeni nu va apăra netrebnicii și infractorii

Cei care, prin acțiunile lor, denigrează cinstea „Partidului Nostru”, discreditează în fața alegătorilor mii de activiști sinceri și altruiști, trebuie alungați în mod rușinos din familia de partid. În rezultatul consultărilor în cadrul ședințelor activelor de partid republican și chișinăuian a fost luată decizia, deloc simplă, dar necesară de a retrage susținerea persoanelor cu funcții sus-menționate, iar în acele cazuri în care permite legea – să fie luate măsuri de încetare înainte de termen a funcțiilor acestora.