Poliţia a refuzat să atragă la răspundere provocatorii deghizaţi în „membri ai „Partidului Nostru”” pentru subiecte false la canalele lui Plahotniuc

07 August 2017 1.082

Organele poliţiei „nu au văzut” încălcări în incidentul cu provocatorii care, în timpul acţiunii de protest din 11 iunie, s-au deghizat în „membri ai „Partidului Nostru”” în timpul filmărilor unui subiect calomnios prezentat la postul de televiziune „Publika”.

Oferind un răspuns la plîngerea depusă de „Partidul Nostru”, Inspectoratul General de Poliţie a declarat într-o scrisoare oficială № Ț-33/17 din 25 iulie 2017 că „acţiunile acestora nu se încadrează nici într-o normă jurirică prevăzută de legislaţia în vigoare, respectiv nici atragerea lor la răspundere nu este posibilă”.

Amintim că pe 11 iunie, în timpul acţiunii de protest în masă a societăţii civile împotriva „sistemului mixt” de vot, echipa de filmare a postului de televiziune „Publika”, controlat de Vladimir Plahotniuc, a organizat un şir de filmări regizate. Într-un reportaj fals filmat de jurnaliştii de la „Publika” au participat doi tineri, presupuşi „activişti de opoziţie, îmbrăcaţi în maiouri cu imaginea lui Renato Usatîi, care s-au prezentat ca „activişti ai „Partidului Nostru”” şi asigurau că ar fi fost plătiţi pentru participarea la protest, în timp ce consumau în mod demonstrativ bere într-un spaţiu public.

Martorii oculari au menţionat că provocatorii au venit la locul filmării regizate fiind protejaţi de poliţie şi împreună cu corespondentul „Publika”. Mai tîrziu, în cadrul unei investigaţii de presă desfăşurată de postul de televiziune bălţean BTV, cei doi „manifestanţi” falşi au fost identificaţi. S-a stabilit că aceşti oameni nu au nimic comun cu „Partidul Nostru”, fiind nişte provocatori ordinari angajaţi de colaboratorii organelor de forţă.

Aceste dovezi alături de pozele şi numele provocatorilor au fost indicate în plîngerea depusă la Inspectoratul General de Poliţie şi Procuratura mun. Chişinău, semnată de vicepreşedintele „Partidului Nostru” Nicolai Ţipovici. La fel, „Partidul Nostru” a organizat o conferinţă de presă la care a făcut publice dovezile acţiunilor provocatoare ale posturilor de televiziune controlate de Plahotniuc, în comun cu structurile de forţă.

Subiectul postului de televiziune BTV, care deconspiră provocarea Publika TV şi organelor de forţă