Consiliul Europei va investiga abuzul în domeniul drepturilor omului și frauda în Republica Moldova

02 Mai 2017 2.430

O echipă de anchetatori va efectua o vizită în septembrie pentru a încerca să descopere dispariția unui împrumut de 1 miliard de euro în băncile moldovenești

Decizia de a vizita țara doar cu frontiere terestre, care e cuprinsă între România și Ucraina, a apărut după ce o delegație a Republicii Moldova s-a adresat Consiliului Europei la 27 aprilie 2017, Strasbourg.

După întrevedere, dl Ilian Cașu, consilier municipal în Republica Moldova, a declarat: “Consiliul este puternic interesat să ne ajute după ce am prezentat o cauză convingătoare.

“Moldova este afectată de corupția universală, omniprezentă la toate nivelurile și în toate instituțiile sale.

“În ultimii șase ani, țara a trecut de la situația când a fost salutată ca o” poveste de succes” până la situația de “stat capturat”.

“Suntem captivi cumpărării de voturi parlamentare, justiției de vânzare, iar banii publici sunt folosiți în mod necorespunzător sau pur și simplu furați.

“Și cei care se opun acestor nelegiuiri sunt arestați în temeiul acuzațiilor inventate și aruncați în închisoare”.

Se spune că Moldova este condusă de oligarhul Vlad Plahotniuc; neales, dar care ține în mână de fier băncile țării, sistemul judiciar și corupția politică.

El este președintele Partidului Democrat, dar asta e doar un voal subțire ce îi ascunde adevărata influențată. El este cunoscut drept “păpușar”.

Iar America l-a numit “figura cea mai temută” a Moldovei cu o reputație politică “toxică”.

Se crede că Plahotniuc era în spatele dispariției unui împrumut de 1 miliard de euro plătit în băncile moldovenești.

Banii “au dispărut” în paradisuri off-shore, Statele Unite, UE și Marea Britanie.

Se presupune că judecătorii, politicienii și avocații au fost implicați în ajutorarea tranzacțiilor de sume enorme.

Totuși, nu doar corupția împiedică Moldova să progreseze ca țară nouă și modernă.

Orice opoziție față de Plahotniuc este suprimată rapid.

Sincerul politician Renato Usatâi, primarul orașului Bălți – al doilea oraș ca mărime în Moldova – este în exil în Rusia.

Elena Grițco, consilier municipal, a declarat după întrevedere: “Dacă Renato s-ar întoarce, el ar fi aruncat în închisoare și nu există nici o îndoială că ar fi și omorât”.

“Renato îi ajută pe autoritățile de peste hotare să-l aducă pe Plahotniuc în fața justiției. El este un om curajos care cunoaște consecințele groaznice ale exprimării.”

Detectivii din Londra cred că domnul Usatâi îi poate ajuta în întrebările ce țin de tentativa de omor a lui Gherman Gorbunțov de acum patru ani la Canary Wharf.

În magnatul rus s-a tras de șase ori lângă apartamentului său.

O instanță de judecată din Republica Moldova a emis un mandat de arest pentru dl Usatâi pentru atentat de omor.

Mulți alți politicieni locali de asemenea sunt abordați de către autorități.

Victor Bogatico, primarul de Râșcani, a declarat: “Am fost arestat în baza a șapte acuzații inventate. Nici unul dintre ele nu au ținut. Suntem victime ale unui stat corupt.”

Dl Cașu a adăugat: “Sperăm că vizita delegației Consiliului Europei va releva tirania impusă poporului moldovenesc din partea acestor lideri corupți.

“Misiunea de anchetă a Consiliu este începutul debarasării noastre de aceste gheare malefice, astfel ca Moldova să poate fi din nou o poveste de succes”.

eureporter– www.eureporter.co – este o platformă europeană multimedia de știri, cu oficiul la Bruxelles, care oferă știri și comentarii online despre afacerile UE și cele mondiale în toate limbile oficiale ale UE.

wirenews.co.uk