Conducerea „Partidului Nostru” a avut o întrevedere cu Comisia de la Veneția (VIDEO)

10 Mai 2017 757

Comisia de la Veneția rămîne sceptică în privința inițiativei lui Plahotniuc-Dodon de modificare a sistemului electoral și consideră că proiectul în cauză doar va fortifica puterea oligarhului slăbind partidele politice. Acestea sînt rezultatele întîlnirii reprezentanților „Partidului Nostru” și Comisiei de la Veneția care a avut loc pe 9 mai. Într-o legătură cu experții europeni a ieșit și liderul partidului Renato Usatîi.

„Reprezentanții „Partidului Nostru” au desfășurat o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, condusă de vicepreședintele Thomas Markert. Noi am expus îngrijorările noastre și am explicat cui în Republica Moldova îi revine modificarea sistemului electoral, sigur că îi convine doar lui Plahotniuc”, a declarat vicepreședintele „Partidului Nostru”, Ilian Cașu. Potrivit lui, tandemul cu Dodon i-a fost necesar oligarhului cu scopul de a obține acest consens larg și „a păcăli Comisia de la Veneția”.

Cașu a menționat de asemenea că în cadrul întrevederii a avut posibilitatea, prin Skype, să discute cu reprezentanții Comisiei de la Veneția și președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Usatîi, la rîndul său, a dat exemplul Găgăuziei unde deja funcționează sistemul uninominal. „Acolo Partidul Democrat al lui Plahotniuc, cu un rating de 1% în autonomie, prin corupere politică a reușit să obțină majoritatea în legislativul local. A fost un proiect pilot”, a explicat jurnaliștilor Ilian Cașu.

Drept rezultat, potrivit lui Cașu, vicepreședintele CV, Thomas Markert, a declarat că rămîne sceptic vizavi de necesitatea modificării sistemului electoral. „Comisia de la Veneția deja a dat un aviz negativ unui proiect mixt în 2014 și acest scepticism constă în faptul că, îl citez pe Thomas Markert, un astfel de sistem electoral doar va consolida oligarhia în Republica Moldova și va slăbi partidele politice”, a spus Cașu.

 

Поделиться в соцсетях