Ciubaşenco: De ce regimul a organizat provocări dacă numeşte protestul drept unul „de nimic”?

15 Iunie 2017 959

Provocările la mitingul societăţii civile împotriva sistemului mixt care a avut loc duminică, 11 iunie, au fost organizate de structurile de forţă controlate politic de „coordonatorul” regimului de guvernare Vladimir Plahotniuc, precum şi postul de televiziune „Publika”, care aparţine lui Plahotniuc. Despre aceasta a anunţat în cadrul conferinţei de presă „Noile provocări din partea poliţiei şi presei lui Plahotniuc împotriva Partidului Nostru”, vicepreşedintele formaţiunii Dumitru Ciubaşenco.

Ciubaşenco a calificat pozitiv protestul de duminică, organizat de „forţele de opoziţie sănătoase, care au confirmat că pledează împotriva sistemului electoral propus de Plahotniuc şi Dodon”. El a subliniat că despre calitatea protestului vorbeşte acel fapt că presa plahotniucistă a acordat acestei acţiuni o atenţie deosebită, deşi acelaşi post de televiziune „Publika” a încercat pe orice căi să diminueze importanţa mitingului.

„Dacă protestul este unul „de nimic”, de ce i s-a acordat atîta atenţie, de ce prin toată republica a fost oprit transportul, au fost intimidaţi transportatorii, au încercat să blocheze venirea oamenilor? Din partea „Partidului Nostru” se presupunea venirea a peste trei mii de oameni, au venit peste două mii. O mie de oameni nu au putut ajunge pentru că au fost blocaţi de structurile de forţă ale lui Plahotniuc. De ce să organizezi provocări dacă acesta este un protest „neserios”?”, s-a interesat vicepreşedintele „Partidului Nostru”.

După cum a menţionat Ciubaşenco, în timpul acţiunii de protest au fost fixate cel puţin trei provocări. Prima dintre acestea a fost organizată de echipa de filmare a postului „Publika TV” în frunte cu reporterul scandalos Victoria Kriukova, care a intrat în mulţime încercînd să provoace manifestanţii nemulţumiţi.

„Atunci cînd corespondentul „Publika” intră în mulţime la miting, atitudinea faţă de el este ca faţă de un lepros. Atunci cînd în transportul public intră o persoană fără loc permanent de trai, de la el miroase urît, e murdar, oamenii se tem să nu se infecteze cu vreo boală de la el şi încearcă să se ţină cît mai departe. Aproximativ aşa a arătat echipa „Publika” în această mulţime. Aceasta a fost o provocare evidentă”, a observat Ciubaşenco.

Echipa de filmare „Publika TV” a participat şi la alte două filmări provocatoare, regizate, în care au fost filmaţi presupuşi „activişti de opoziţie”. Este vorba inclusiv de doi tineri în maiouri cu imaginea lui Renato Usatîi, care s-au prezentat drept „activişti ai „Partidului Nostru””, care consumau bere în mod demonstrativ şi dau asigurări că ar fi fost plătiţi pentru a participa la protest.

Martorii au menţionat că aceştia au venit la locul unde au fost filmaţi fiind însoţiţi de poliţie şi reporterul postului de televiziune „Publika”. Ulterior, în cadrul unei investigaţii de presă desfăşurată de postul de televiziune BTV, care apelat la ajutorul activiştilor civici, cei doi falşi „manifestanţi” au fost identificaţi. S-a dovedit că aceştia nu au nimic cu „Partidul Nostru” şi sînt doar nişte provocatori angajaţi de reprezentanţii structurilor de forţă.

„Aceşti oameni nu au nicio legătură cu „Partidul Nostru””, a constatat Ciubaşenco. El a comunicat că, aceste persoane au confirmat că colaborează cu organele de forţă, fiind chemaţi, după cum s-au exprimat ei de „careva poliţişti sau procurori”, iar acolo este un video unde se vede cum cineva îi conduce, sub supraveghere, împreună cu „Publika TV”, sînt păziţi şi consumă bere.

Aici sînt din start cîteva încălcări ale legii. Este interzisă consumarea băuturilor alcoolice în locuri publice. Acolo erau sute de poliţişti, inclusiv în civil, ei trebuiau să interzică asta. Dar, în loc să întocmească un proces verbal, să amendeze, ei i-au încercuit şi au dat posibilitatea acestui „microfon albastru” [culoarea de brand a postului de televiziune „Publika” – red.] să realizeze această provocare cu aceşti oameni. Nişte trucuri extrem de ieftine”, a subliniat el.

Dumitru Ciubaşenco a declarat că regimul de guvernare, prin intermediul structurilor de forţă, organizează diferite provocări pentru că se teme de protestele în masă.

„Ei se tem, ştiu că putem aduna mulţi oameni. Următorul protest poate fi atunci cînd vor încerca să adopte în lectura a doua modificările în Codul electoral. Ei au înţeles că mulţi oameni oricum ajung la Chişinău cu transportul privat şi deja au pregătit echipe mobile, le vor amplasa pe traseele naţionale şi vor bloca la maxim venirea oamenilor la următoarele acţiuni de protest.

Duminică, 11 iunie, a avut loc o acţiune de protest cu mii de participanţi împotriva iniţiativei preşedintelui Igor Dodon şi oligarhului Vladimir Plahotniuc de modificare a sistemului electoral. La protest au participat, de asemenea, mii de susţinători ai „Partidului Nostru” care au răspuns apelului lansat în acest sens de Renato Usatîi.