Ciubaşenco: „Dodon nu doar e mincinos şi trădător, dar şi hoţ”

22 Iunie 2017 1.051

Comentînd opinia exprimată acum cîteva zile de preşedintele Igor Dodon de a începe elaborarea proiectului unei noi Constituţii a Republicii Moldova, vicepreşedintele „Partidului Nostru” Dumitru Ciubaşenco l-a acuzat pe Dodon de reducerea la „primitivism şi banalizare” a unei idei bune.

„Săptămîna aceasta, Dodon declară că el l-a inclus în consiliul său civic pe fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere, pentru ca acesta să elaboreze proiectul unei noi Constituţii, inclusiv pentru rezolvarea diferendului transnistrean şi trecerea la forma prezidenţială de guvernămînt. Ar fi fost jumătate de problemă dacă Dodon pur şi simplu ar fi furat ideea. Deja pentru toţi este clar că el nu e doar mincinos şi trădător, dar şi hoţ. Dar el a redus la primitivism această idee, la fel cum a reuşit deja să banalizeze multe alte iniţiative bune”, a declarat Ciubaşenco.

Vicepreşedintele PN aminteşte:

„La Congresul „Partidului Nostru” în martie, preşedintele PN, Renato Usatîi a înaintat iniţiativa de elaborare a unei noi Constituţii a Republicii Moldova. Această propunere a fost şi parte a rezoluţiei Congresului. Poziţia PN constă în ceea că în Moldova s-au adunat multe probleme, care îşi pot găsi soluţia doar în cadrul unei noi Legi fundamentale. Printre asemenea probleme – reglementarea transnistreană şi forma administrării statului.

PN vede procesul elaborării unei noi Constituţii drept un dialog naţional larg cu scopul de a stabili noul consens civic în privinţa unui nou stat – Cea de-a cincea Republică Moldovenească. Dodon s-a apucat să scrie „pe ascuns” o Constituţie de partid pentru PR ieftin, la care el este campion”…

Ciubaşenco este convins că vorbele şefului statului nu au corespuns niciodacă cu acţiunile sale.

„Păcat că Dodon aşa şi nu a putut ieşi din costumul său de preşedinte de partid. El a mers la o înţelegere cu Plahotniuc, a creat un tandem cu acesta. Încearcă să „tragă pe sfoară” geopolitic Rusia, în condiţiile în care, în realitate, nivelul de rusofobie ale autorităţilor moldoveneşti este peste măsură de ridicat. Dodon omoară vectorul pro-rus, la fel cum Plahotniuc cu Filat au ucis vectorul pro-european. Convingerile unioniste cresc. În 2018, anul „Marii Uniri”, unioniştii vor încerca să repete istoria de acum o sută de ani. NATO continuă să „evolueze” în Moldova. „Creştinismul politic” practicat de Dodon, în speţă este un anti-Creştinism, care subminează autoritatea Bisericii Creştine a Rusiei.

Dodon aşa şi nu a putut să se ridice de asupra nivelului predecesorilor săi. Păcat că el s-a dovedit a fi un politician atît de primitiv”, constată Dumitru Ciubaşenco.