Usatîi, noi dezvăluiri scandaloase

08 Iunie 2017 866

Moldova – teritoriul ilegalităților, în care instituțiile de drept sunt utilizate ca instrumente de presiune împotriva celor care se opun regimului Plahotniuc. Este titlul și motivul unui film postat pe Facebook de către președintele formațiunii „Partidul Nostru”. Renato Usatîi afirmă că dovezile prezentate de el arată implicarea șefilor structurilor de forță în scheme criminale. Sunt vizate nume grele precum Eduard Harunjen, Viorel Morari, Gheorghe Cavcaliuc, Mihai Balan, dar şi alţii.

Filmul are o durată de trei ore și prezintă documente, corespondențe electronice și înregistrări telefonice efectuate de anul trecut până în prezent. Potrivit acestora, o parte din șefii instituțiilor de drept ar fi acceptat mită pentru fabricarea dosarelor penale pe numele președintelui formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, la indicația președintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Toate – cu ajutorul declarațiilor false ale bancherului rus Gherman Gorbunțov, dar și a unei campanii de discreditare la posturile controlate de oligarh.

Renato Usatîi face referire la surse demne de încredere și publică discuțiile dintre doi bărbați pe nume Dmitri Melnicov și Evgheni Alexeev, despre care spune că sunt parteneri de afaceri ai lui Gherman Gorbunțov. Din corespondențe rezultă că în Moldova poți deschide și închide dosare penale, dar și vinde documente confidențiale. Filmul arată că Gorbunțov ar fi plătit zeci de mii de dolari pentru a i se înceta urmărirea penală în mai multe cazuri.

Încetarea dosarelor penale poate fi făcută prin mai multe metode, se mai arată în film.

Iar drept motiv pentru acest dosar ar trebui să servească un film de denigrare a șefului formațiunii Partidul Nostru, care, spune Renato Usatîi, va fi difuzat la Publika TV la sfârșitul lunii august.

Procurorul general Eduard Harunjen, șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari nu au răspuns la telefon pentru comentarii, însă șefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale ne-a spus că instituția respinge acuzațiile. Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a spus că nu a văzut filmul, dar nu comentează acuzațiile oamenilor care sunt în conflict cu legea. Nu a vrut să dea o replică nici șefa Serviciului de presă al Centrului Național Anticorupție, dar nici șefa Serviciului de presă al SIS. Iar purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a declarat că este o încercare a lui Renato Usatîi de a se victimiza. Restul persoanelor vizate în film nu au fost de găsit pentru replici. În prezent, Renato Usatîi este dat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești, fiind acuzat că ar fi comandat tentativa de asasinare a lui Gherman Gorbunțov.

Sursa:JurnalTV

Поделиться в соцсетях